Maramuresenii incearca prin orice metoda sa dobandeasca dreptul de lucru in Anglia sau America. Una dintre cele mai usoare variante este aceea de a dobandi cetatenia maghiara. „Intocmirea dosarului este influentata de trei lucruri importante, trebuie sa fie vorbitor de limba maghiara, trebuie sa aiba pe cineva din familie pe arborele genealogic care a fost cetatean maghiar in perioada maghiara si sa nu aiba antecedente penale“, a explicat Felix Hupka, vicepresedintele Consiliului National Maghiar, filiala Baia Mare.

Acesta a mai aratat ca, din totalul de 8.500 de persoane care au fost ajutate sa-si intocmeasca dosarul pentru cetatenia maghiara nu se stie cu exactitate cati au reusit. Dupa intocmirea dosarului si depunerea sa, fiecare persoana merge individual si depune solicitarea la Consulatul Maghiar, sau la orice institutie unde se preiau documentele.

„Examen se da la predarea dosarului, adica este un interviu, deci, in primul rand, se solicita de la un cetatean maghiar sa vorbeasca in limba maghiara si de acolo reiese automat daca solicitantul vorbeste maghiara, poate demonstra criteriile care se solicita, dupa care dosarul este trimis la centru in Budapesta, se prelucreaza si dupa acceptare, presedintele tarii semneaza cetatenia respectivului, dupa care este anuntat cand sa se prezinte sa depuna juramantul“, a mai spus Felix Hupka.

Intreg procesul dureaza aproximativ cinci luni de la momentul depunerii dosarului. Cei care doresc sa obtina cetatenia maghiara pot sa-si intocmeasca dosarul la sediul Consiliului Maghiar, de pe strada Minerilor nr.7.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și