Evaluarea Nationala a debutat la ora 9.00, cu proba de limba si literatura romana. La primul subiect, candidatii au avut de rezolvat cateva cerinte pe baza textului „Din durerile lumii”, de Alexandru Vlahuta, in timp ce la cel de-al doilea subiect, acestia au fost pusi in fata unui text preluat din mediul online. Varianta cu numarul 10 s-a dovedit a fi cu noroc pentru tineri, care au marturisit ca s-au asteptat ca prima proba a Evaluarii Nationale sa fie mai dificila.

„A fost mai usor decat m-am asteptat, ne-am pregatit si la scoala si a fost putin mai usor. Noi credeam ca e mai greu, dar a fost bine. Subiectul II a fost mai dificil, deoarece trebuia sa fii foarte atent ca sa nu pierzi puncte. Sper sa iau o nota mare, ma astept sa iau un 8”, a aratat o candidata, Ioana Balescu.

„Mi s-a parut destul de accesibil, zic ca destul de usor se putea lua un 8. Au fost cateva chestiuni de atentie – as putea zice – si a fost putin de munca pana la nota 10. Ce mi s-a parut mai complicat au fost functiile sintactice si niste valori morfologice, unde am fost eu putin nedumerit, dar zic eu ca a fost destul de simplu”, a povestit unul dintre candidati, Adrian Ossian.

Profesorii de specialitate au aratat ca subiectul extras a fost unul foarte clar si formulat fara ambiguitati. Cat despre dificultatea probei, acestia au precizat ca subiectul extras a fost unul de nivel mediu, la care putea fi obtinuta cu usurinta o nota peste 7.00.

„La primul punct a fost un fragment selectat din Alexandru Vlahuta, din „Durerile lumii”, 5 cerinte la primul subiect, niste exercitii accesibile de vocabular, precizarea indicilor de timp si prezentarea semnificatiei unei secvente din text, apoi o compunere, evidentierea trasaturilor unui personaj din textul suport, care a fost accesibil nivelului lor de intelegere si li s-a dat posibilitatea sa-si aleaga personajul preferat. Nota 7, nota 8 chiar putea fi obtinuta cu usurinta de catre elevi”, a precizat inspectorul scolar de limba si literatura romana, Valentina Todoran.

La prima proba a Evaluarii Nationale, in Maramures au fost inscrisi 4.342 de candidati, insa 60 dintre acestia nu s-au mai prezentat la examen. Conform reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures, prima proba s-a desfasurat fara probleme, nefiind inregistrat niciun incident in salile de examen.

Maine, 26 iunie, candidatii care au studiat intr-o alta limba decat cea romana vor avea de trecut prin examenul de limba si literatura materna, iar joi, 27 iunie, acestia vor sustine proba scrisa la matematica.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și