Pianistul de origine română stabilit la New York, Lucian Ban (nascut la Cluj), şi violistul american Mat Maneri (nascut in Brooklyn, New York, fiul saxofonistului Joe Maneri), autorii surprinzătorului album Transylvanian Concert, produs în luna mai a acestui an de prestigioasa casă de discuri ECM (Munchen), vor concerta în Sighet pe 1 noiembrie 2015. Mat Maneri este cunoscut ca unul dintre cei mai geniali improvizatori din jazz-ul contemporan. Duo-ul Ban – Maneri a inceput colaborarea in 2009, cu albumul „Enescu Re-imagined”.

Lucian Ban nominalizat in 2005 si 2006 la titlul „Best European Jazz Musician” iar Mat Maneri a fost nominalizat la premiul Grammy.
Cei doi artişti, vând în spatele lor ani buni de experienţe artistice în diferite configuraţii şi stiluri, au optat, de data aceasta, pentru soundul cameral. Poate nicăieri altundeva sunetul de pian nu este captat cu atâta grijă ca la ECM. Firma, specializată în imprimarea unei ramuri, îndeobşte europeană, de jazz, oferă de peste 45 de ani, produse dintre cele mai rafinate. Clasicul format al dialogului dintre pian şi violă dobândeşte, în albumul propus de Ban şi Maneri, dimensiuni noi.

Albumul Transylvanian Concert în paginile publicațiilor internaționale

Rezultat din colaborarea extraordinară dintre Lucian Ban și Mat Maneri, uimitorul album Transylvanian Concert, produs în luna mai a acestui an de prestigioasa casă de discuri ECM, este primit elogios de presa mondială. New York Times scrie că e vorba despre “un album minunat şi neliniștit de la casa de discuri ECM – înregistrat în ţara de origine a dlui Ban – album ce relevă interesul comun al creatorilor săi pentru îmbrăţișarea misterului”. Prestigioasa revistă de specialitate All About Jazz vorbeşte despre “momente de neaşteptată frumusețe”. Village Voice New York remarcă faptul că “Transylvanian Concert e unul din acele albume care te transportă instantaneu – prin reverii cu tonuri lungi, piruete sonore ce pulsează, introspecții conturate, bucurie gypsy. Poate să fie transcendent”, în vreme ce Jazz Weekly apreciază că e vorba despre “O colecție de sonate moderne care şterg granița dintre jazz și clasic, un amestec de piese și sunete similar cu o liturghie modernă”. Jazz Times plasează noul album “cât se poate de aproape de goth-jazz”.

De partea aceasta a oceanului, cunoscutul cotidian The Guardian spune despre Ban că “sugerează un Keith Jarret, un Monk și un Abdullah Ibrahim de la începuturile lor, stiluri amestecate cu infuzii din muzica clasică a secolului XX”, iar despre album că “are propria frumusețe melancolică, dar şi o exuberanță greu de stăpânit”. La rândul său, London Jazz News scrie că ”Lucian Ban și Mat Maneri au extras nu numai seriozitatea profundă a acestei muzici, ci și umorul subtil și bucuria”, iar Neue Zurich Zeitung observă că “Elemente din universuri muzicale diferite sunt conectate într-o manieră delicată și relevă propria viziune asupra lumii. Nu una ermetică, ci una universală – amestecată cu o stare melancolică”.

În urma succesului internațional înregistrat de noul album ECM Transylvanian Concert, cei doi muzicieni au concertat în luna octombrie - noiembrie într-un amplu turneu american, ce a inclus festivaluri, săli de spectacole şi universități din Rochester, Ann Arbor, Chicago, Oakland, Seattle, Portland, Sand Diego, Los Angeles și Santa Cruz. Lucian Ban şi Mat Maneri au împartit scena acelor evenimente cu muzicieni celebri precum Keith Jarrett, Charles Lloyd, Bill Frisell şi mulți alții.

Organizatori: Rotary Club Sighet & Asociaţia Valea Verde & Hotel Gradina Morii

Sponsori: Hotel Grădina Morii Sighetu Marmaţiei.

Parteneri Media: TV Sighet, Maramedia, Radio Sighet FM, Sighet-online.ro, Radio Romania Sighet, Sigheteanul.ro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și