Jules Verne s-a născut la Nantes, la 8 februarie 1828, fiind cel mai mic din cei cinci copii ai familiei Verne. Tatăl său, Pierre, originar din Provins, o localitate de lângă Paris, a fost trimis avocat la Nantes în 1826, unde s-a căsătorit cu o localnică, Sophie Allotte de la Fuye, notează https://en-julesverne.nantesmetropole.fr/.

┼×i-a petrecut primii ani din via┼ú─â pe Insula Feydeau, pe atunci o insul─â ├«n mijlocul r├óului Loire, ce traversa ora┼čul Nantes. Apoi, de la 14 ani a locuit la confluen┼úa r├óurilor Loire ┼či Erdre. De la casa familiei din Chantenay, o zon─â rural─â, t├ón─ârul Jules putea observa b─ârcile care se ├«ndreptau spre port. Imaginile din copil─ârie au devenit mai t├órziu teme favorite ├«n multe dintre lucr─ârile sale.

Scrierea ocazional─â de versuri era o practic─â obi┼čnuit─â ├«n familia Verne, reuniunile familiale, precum nun┼úile ┼či na┼čterile fiind s─ârb─âtorite cu poezii despre dragoste ┼či familie. Astfel, Jules Verne a ├«nceput s─â scrie versuri de la o v├órst─â fraged─â. Adolescent fiind, a ├«nceput s─â umple paginile caietelor sale cu poezii de la lirism la satir─â, de la fervoare romantic─â la rime de cabaret. Dou─â caiete la care a continuat s─â adauge versuri de-a lungul vie┼úii au r─âmas nepublicate p├ón─â ├«n 1989. Mai t├órziu, Jules Verne i-a cerut prietenului s─âu compozitorul Aristide Hignard, s─â-i pun─â poemele pe muzic─â. ├Än 1857 a fost publicat─â o compila┼úie a melodiilor rezultate "Rimes et M├ęlodies".

De┼či Jules Verne a studiat dreptul ├«n Nantes, pentru examenele finale a trebuit s─â se mute la Paris. Cu toate acestea, Verne ┼čtia c─â nu va practica niciodat─â avocatura ┼či c─â nu se va ├«ntoarce la Nantes pentru a prelua practica tat─âlui s─âu. ├Än cur├ónd a ├«nceput s─â publice material ├«n "Mus├ęe des familles" editat─â de Pitre-Chevalier, un concet─â┼úean.

Jules Verne s-a g├óndit ├«ntotdeauna la el ├«nsu┼či ca un dramaturg. La v├órsta de 17 ani, ├«l imita deja pe Victor Hugo ├«n piese romantice, iar succesele sale ini┼úiale au fost reprezentate de comedia u┼čoar─â ┼či operet─â. Lucr─ârile sale timpurii, "Broken Straws" ┼či "Blind Man’s Bluff" au fost puse pe muzic─â de prietenul s─âu Aristide Hignard ┼či au fost interpretate la Teatrul Liric din Paris. Mul┼úi ani mai t├órziu, adapt─ârile scenice ale lui Verne ┼či D’Ennery pentru "Ocolul P─âm├óntului ├«n 80 de zile", "Michael Strogoff" ┼či "Copiii c─âpitanului Grant" au fost salutate cu mare succes. Produc┼úiile fastuoase ┼či expertiza dramaturgului au atras mul┼úimea ┼či spectacolele au fost v├óndute ├«n fiecare sear─â, luni ├«ntregi, la teatrele Ch├ótelet ┼či Porte-Saint-Martin din capitala Fran┼úei.

La 31 ianuarie 1863, primul roman al unui scriitor necunoscut era publicat de editorul Pierre-Jules Hetzel. Romanul se intitula "Cinci s─âpt─âm├óni ├«n balon" ┼či autorul era Jules Verne. Au fost tip─ârite ini┼úial 2.000 de copii, un total de 76.000 de copii fiind v├óndute p├ón─â la sf├ór┼čitul vie┼úii scriitorului. Romanul a fost dep─â┼čit doar de "Ocolul P─âm├óntului ├«n 80 de zile", care s-a v├óndut ├«n 108.000 de copii.

Jules Verne a semnat un acord cu Hetzel, oblig├óndu-se s─â scrie c├óte dou─â c─âr┼úi pe an. ├Äncep├ónd din 1865, trei volume au fost publicate ├«n fiecare an. C├ónd Hetzel a murit ├«n 1886, fiul s─âu a preluat editura ┼či a continuat s─â publice "C─âl─âtorii Extraordinare", ating├ónd 62 de titluri ├«n 47 de volume. ├Än cadrul editurii, Jules Verne a fost mai mult dec├ót un scriitor prolific. A fost redactor asociat al unui periodic "Magazin de educa┼úie ┼či recreere", creat de Hetzel ┼či Jean Mac├ę, menit s─â ofere familiilor un instrument de ├«nv─â┼úare serios ┼či atractiv, agreabil pentru p─ârin┼úi ┼či benefic pentru copii.

Jules Verne s-a c─âs─âtorit ├«n 1857 cu Honorine de Viane din Amiens, unde s-au ┼či mutat ├«n 1871, al─âturi de fiul Michel ┼či cele dou─â fiice din primul mariaj al so┼úiei. Jules Vernes a fost ales consilier or─â┼čenesc ├«n 1888 fiind ├«ns─ârcinat cu toate activit─â┼úile teatrale. Pentru urm─âtorii 15 ani, Verne a participat la ┼čedin┼úele de consiliu ┼či a dedicat timp considerabil teatrului local ┼či ├«ndatoririlor sale civice, a sus┼úinut discursuri la ┼čcolile locale ┼či a deschis oficial Circul Municipal ├«n 1889. Cavaler al Legiunii de Onoare din 1870, Jules Verne a fost ridicat la rang de ofi┼úer, fiind decorat de Prefectul de Somme.

A continuat s─â scrie ┼či s─â c─âl─âtoreasc─â: "┼×coala Robinsonilor" (1881), "800 de leghe pe Amazon" (1881), "Arhipelagul ├«n fl─âc─âri" (1884), "Un bilet de loterie" (1886), "Robur Cuceritorul" (1886), "Insula cu elice" (1895), "Robur Cuceritorul. St─âp├ónul lumii" (1904), potrivit https://en-julesverne.nantesmetropole.fr/.

Confruntându-se cu mai multe probleme de sănătate, scriitorul s-a stins din viaţă la 24 martie 1905 la Amiens, în casa de pe bulevardul Longueville, astăzi bulevardul Jules Verne.

Opera sa literară a continuat, fiul său Michel Verne ocupându-se de manuscrisele rămase neterminate ale tatălui său. Astfel au fost publicate, între altele: "Farul de la capătul lumii" (1905), "Vulcanul de aur" (1906), "Goana după meteor" (1908), "Pilotul de pe Dunăre" (1908), "Naufragiul lui Jonathan" (1909), "Secretul lui Wilhelm Storitz" (1910).

Multe dintre romanele sale au fost ecranizate, ├«ncep├ónd din 1902 ┼či 1904 cu scurtmetrajele "De la P─âm├ónt la Lun─â" ┼či "O c─âl─âtorie imposibil─â", ambele ├«n regia lui Georges M├ęlies, continu├ónd cu "20.000 de leghe sub m─âri" (1954, regia Richard Fleischer, cu Kirk Douglas, Paul Lukas); "C─âl─âtorie spre centrul p─âm├óntului" (1959, regia Henry Levin; 1997, 1999, 2008); "Insula misterioas─â" (1961, Michael Craig; 2005, 2012), "Ocolul P─âm├óntului ├«n 80 de zile" (1956, regia Michael Anderson, cu Shirley MacLaine, Marlene Dietrich, Fernandel; 1989, cu Pierce Brosnan, Peter Ustinov; 2004, cu Jackie Chan), potrivit www.cinemagia.ro.

Opera lui Jules Verne este popular─â ├«n ├«ntreaga lume, fiind tradus─â ├«n peste 144 de limbi str─âine. Jules Verne este al treilea cel cel mai tradus autor din toate timpurile, dup─â Produc┼úiile Disney ┼či Agatha Christie. Verne, al─âturi de H. G. Wells, este deseori considerat "tat─âl literaturii ┼čtiin┼úifico-fantastice", potrivit https://www.goodreads.com/.

Citește și

loading...