Traficul de persoane este considerat una dintre infracţiunile penale cele mai grave la nivel mondial. Acesta reprezintă o încălcare a drepturilor omului şi o atingere adusă demnităţii şi integrităţii fiinţei umane, ce poate să conducă la o situaţie de sclavie pentru victime.

În România, în contextul stabilit de Constituţie, principalul instrument de politică penală în materia traficului de persoane îl constituie Legea 678/2001 privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane. „Traficul de persoane înseamnă recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea unei persoane în scopul exploatării acesteia, săvârşită prin constrângere, răpire, inducere în eroare sau abuz de autoritate, profitând de imposibilitatea de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa, prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani sau de alte foloase în schimbul consimţământului persoanei care are autoritate asupra acelei persoane - se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi” (art. 210 C.P.)

Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (ANITP) este instituţia publică cu atribuţii de coordonare, evaluare şi monitorizare la nivel naţional a aplicării politicilor în domeniul traficului de persoane. Datele centralizate de Agenţie privind situaţia victimelor traficului de persoane în 2013 prezintă o cifră de 896 de persoane identificate, din care 419 au fost traficate în anul de referinţă.

Distribuția pe gen a victimelor traficate în anul 2013 arată că 77% din acestea sunt de gen feminin și 33% sunt de gen masculin. Distribuția pe criteriul vârstei arată că 52% din victime erau majore la intrarea în trafic.

Aproximativ 54% din victime au fost recrutate de către o cunoștință sau un prieten. Recrutarea s-a făcut în procent de 94% în mod direct, fără intermediari. Cele mai multe victime au fost atrase prin intermediul promisiunilor unui loc de muncă în străinătate.
În continuare cele mai multe victime au fost traficate pentru a fi exploatate sexual, aproximativ 66%, cu 8% mai mult ca anul trecut, în timp ce 24% au fost exploatate prin muncă în diverse sectoare economice. Au fost înregistrate victime exploatate prin obligarea la cerșetorie, reprezentări pornografice sau prin obligarea la comiterea de furturi, însă ponderea acestora a fost de 6%.

6 PAŞI PENTRU A NU DEVENI O VICTIMĂ A TRAFICULUI DE PERSOANE:

Pasul 1. Ţi s-a făcut o propunere? NU FI NAIV, VERIFICĂ ÎN DETALIU ORICE OFERTĂ PRIMITĂ!

Pasul 2. Te-ai hotărât să pleci? LASĂ CÂT MAI MULTE INFORMAŢII FAMILIEI!

Pasul 3. Ţi s-a oferit sprijin la plecare? NU DA NIMĂNUI ACTELE DE IDENTITATE!
Pasul 4. Eşti deja în pericol? CERE AJUTORUL ORICĂREI PERSOANE CU CARE INTRI ÎN CONTACT!

Pasul 5. Cum îţi dai seama că o persoană este victimă a traficului de fiinţe umane? NU IGNORA PROBLEMELE CELOR DIN JUR!

Pasul 6. Cui te poţi adresa pentru a ajuta o victimă a traficului de persoane? Poliţiei, Misiunilor diplomatice ale României în străinătate, Liniei Telverde 0 800 800 678, Organizaţiilor neguvernamentale.

Pentru a marca această zi, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Maramureş se vor întâlni astăzi, cu începere de la ora 13.00, cu elevii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din municipiul Baia Mare. În incinta unităţii de învăţământ poliţiştii vor prezenta date şi informaţii referitoare la acest fenomen infracţional, în scopul prevenirii victimizării elevilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și