Tema pentru 2022 este "Making the invisible visible", ce vrea să atragă atenţia asupra faptului că sistemele de canalizare inadecvate răspândesc deşeurile umane în râuri, lacuri şi sol, poluând resursele de apă. Cu toate acestea, această problemă pare să fie invizibilă, pentru că se întâmplă în subteran şi pentru că se întâlneşte în comunităţile cele mai sărace şi marginalizate. Apa subterană este de departe cea mai abundentă sursă de apă dulce la nivel global, susţinând apa potabilă şi sistemele de canalizare, producţia de alimente, procesele industriale şi funcţionarea sănătoasă a ecosistemelor. În multe zone, acviferele sunt aproape de suprafaţă, ceea ce le face deosebit de vulnerabile la poluarea cauzată de om asupra solului şi apelor de suprafaţă, mai atrag atenţia organizatorii, pe marginea temei alese în 2022.

Statisticile alarmante atrag atenţia asupra faptului că cei care trăiesc fără servicii de salubritate sigure se confruntă adesea cu multe forme de discriminare. Acest neajuns poate fi depăşit în timp prin accesarea şi gestionarea serviciilor de salubritate sau prin îmbunătăţirea instalaţiilor actuale.

Mai mult, la nivel mondial, suntem departe de a atinge obiectivul de dezvoltare durabilă al ONU (ODD 6), care garantează accesul tuturor la apă şi canalizare şi asigurarea unui management durabil pentru resursele de apă, scrie site-ul https://www.un.org/.

În prezent, 3,6 miliarde de oameni trăiesc fără toalete şi câteva sute de milioane de persoane îşi fac nevoile în aer liber. De asemenea, în fiecare zi, peste 800 de copii mor din cauza diareei determinate de apa nesigură, salubritate şi igiena precară. Impactul unei astfel de expuneri la materiile fecale umane are efecte devastatoare asupra sănătăţii publice, condiţiilor de viaţă şi de muncă, nutriţiei, educaţiei şi productivităţii economice mondiale, atrage atenţia ONU. Astfel, Organizaţia Naţiunilor Unite îşi propune, prin Obiectivul de dezvoltare durabilă numărul 6 (ODD 6) să garanteze ca până în 2030 nimeni să nu îşi mai facă nevoile în aer liber şi toţi să aibă acces la toalete şi canalizare. Dacă acest obiectiv nu este atins, întreaga Agendă 2030 pentru dezvoltare durabilă este compromisă, conform site-ul https://www.worldtoiletday.info/.

Ziua de 19 noiembrie a fost desemnată de ONU ca Ziua mondială a toaletei, în iulie 2013, prin Rezoluţia "Igiena pentru toţi". Rezoluţia prevede ca statele membre ale ONU, precum şi părţile interesate relevante, să încurajeze schimbarea comportamentală şi punerea în aplicare a politicilor de creştere a accesului la salubritate în rândul celor săraci, împreună cu un apel pentru a pune capăt practicii defecării în aer liber, pe care o consideră extrem de dăunătoare pentru sănătatea publică. Accesul la igienă este, de asemenea, o problemă primară de demnitate şi de siguranţă a femeilor, care nu ar trebui să rişte să fie victime ale violurilor şi abuzurilor din cauza lipsei accesului la o toaletă, care oferă intimitate, scrie site-ul https://www.un.org.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și