După recoltarea și analiza probelor recoltate, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București a confirmat prezența virusului pestei porcine africane la mistrețul găsit decedat pe fondul de vânătoare săptămâna trecută.
Prefectul Vasile Moldovan a spus: „În ședință s-a aprobat planul de măsuri pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreț atât în zonele afectate, cât și în zonele neafectate din mediul silvatic. S-a procedat la stabilirea zonei infectate pe o suprafață de 8 km, ce include cinci fonduri de vânătoare, respectiv loca­li­tățile Hovrila, Buteasa, Codru Butesii, Întrerîuri, Berchezoaia, Remecioara, Berchez, Ciolt, Șomcuta Mare, Vălenii Șomcutei, Buciumi, Stejera, Curtu­iu­șu Mare, Durușa, Valea Chioa­rului, Mesteacăn, Boiu Mare, Prislop, Aspra și Preluca Nouă. Zona tampon are o suprafață de 5 km și include 11 fonduri de vânătoare din județul nostru, precum și un fond de vânătoare din județul Sălaj, dar și localitățile Remetea Chioarului, Fin­teușu Mare, Copalnic, Iadăra, Posta, Curtuiușu Mic şi Fericea. În fondurile de vânătoare din zona afectată se dispun măsuri de recoltare integrală a mis­treților prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire”.

Nu există cazuri de pestă la porcul domestic în Maramureş

Directorul adjunct al DSVSA Maramureș, Vasile Pop, a precizat că nu sunt înregistrate cazuri de pestă la porcul domestic în ju­deț, dar că boala este virală și extrem de contagioasă. Cetățenii nu realizează gravitatea problemei, chiar dacă pesta porcină este prezentă în mediul silvatic.

Citește mai mult în Graiul Maramureșului

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet