"Temperatura mondială a anului 2013 este congruentă cu tendința de încălzire pe termen lung", a declarat responsabilul OMM, Michel Jarraud. Atât în 2013, cât și în 2007, temperaturile de la suprafața oceanelor și celei terestre au fost cu 0,50 de grade mai mari decât media din perioada 1961-1990 și cu 0,03 grade Celsius mai mari decât media din 2001-2010.

Lăsându-i fără argumente pe cei care încă dezbat fenomenul schimbării climatice, OMM a precizat că, de când există aceste date, 13 din cei 14 ani cei mai călduroși s-au înregistrat în secolul XXI. Dintre aceștia, cei mai călduroși au fost 2005 și 2010, cu temperaturi mondiale care au fost mai mari cu 0,55 grade Celsius decât media pe termen lung.

Pe locul al treilea se situează anul 1998, în timpul căruia fenomenul El Nińo s-a produs cu o intensitate excepțională, potrivit OMM. Legat de acest fenomen, 2013 a fost unul din cei patru ani cu cele mai mari temperaturi în condiții neutre, altfel spus fără episoadele El Nińo și La Nińa, responsabile de încălzirea sau, respectiv, răcirea unor suprafețe mari de ocean.

"Ritmul de încălzire nu este uniform, dar este indiscutabil. Ținând cont de volumul fără precedente de gaze cu efect de seră emanat în atmosferă, generațiile viitoare vor trăi într-o lume în care temperaturile mondiale vor continua să crească", a prognozat Jarraud. El a precizat că, "de acțiunea sau de lipsa noastră de acțiune, pentru a reduce emisiile de bioxid de carbon și de alte gaze care rețin căldura, va depinde starea în care vor găsi planeta copiii, nepoții și strănepoții noștri".

OMM a prezentat aceste date, înainte de publicarea completă a declarației sale privind Starea climei în 2013, care va avea loc în martie 2014 și care va cuprinde detalii privind precipitațiile, inundațiile, cicloanele tropicale, suprafața de gheață și nivelul mării la scară regional. În prezent, cercetătorii de la OMM compilează informațiile din cele 191 de țări membre privind tendințele și fenomenele extreme la scară națională înregistrate anul trecut.

Spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în 2012, când s-au înregistrat temperaturi maxime anuale fără precedent pe întreg teritoriul SUA, în 2013 cele mai înalte temperaturi s-au înregistrat în Australia, care s-a confruntat cu cel mai călduros an de când se fac aceste măsurători.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet