Pa parcursul zilei au fost emise 31 de mesaje de avertizare de tip nowcasting, dintre care 25 portocalii și 6 roșii.

„Intensitatea e foarte mare acum și, în general, intensitățile fenomenelor extreme au crescut mult, dacă le comparăm cu datele din deceniile precedente. Pe lângă faptul că avem o lună instabilă, se adaugă și efectul înălzirii globale, pentru că în sistemul climatic avem o cantitate sporită de vapori de apă, o cantitate sporită de energie. Din această cauză, toate sistemele de vreme obișnuite se manifestă mult mai sever”, a spus Roxana Bojariu.

„În cazul de față, avem o situație în care o parte din continent se află într-o zonă cu presiune înaltă, iar o altă parte se află într-o zonă activă a sistemelor de joasă presiune. Avem din această cauză un aport sporit de vapori de apă care vin și alimentează aceste ploi de vară și aduc în plus un caracter extrem, cu episod de grindină mare, și nu e exclus să avem și manifestări tornadice în zilele sau săptămânile care vin”, a adăugat ea.

Bojariu spune că dacă nu se schimbăm modul de a munci, de a trăi și de a călători, ne vom confrunta cu fenomene meteo de o intensitate și mai mare.

Citește și

Comentarii