Cum s─â fie la Sighet? Organizare foarte proast─â, lumea nemul┼úumit─â ┼či ├«nghesuit─â ├«ntr-un spa┼úiu care nu pare a fi solu┼úia potrivit─â pentru cei care vin s─â doneze s├ónge.

Am ajuns la subsolul spitalului (unii zic c─â-i demisol) pe la ora 10:20. Primul lucru care m-a ├«nt├ómpinat cu totul nepl─âcut a fost ├«ngustimea holului (cunosc─âtorii ┼čtiu c─â acolo-i ┼či fizioterapia) ┼či mul┼úimea de oameni cu h├órtii ├«n m├ón─â ┼či numere de ordine care a┼čteptau pe la diverse u┼či. Un b─ârbat pus s─â dea indica┼úii donatorilor poten┼úiali, r─ât─âci┼úi prin mul┼úime, ne┼čtiutori ├«n parcurgerea etapelor necesare unei astfel de opera┼úiuni, desf─â┼čurat─â ├«ntr-un loc nou, mi-a spus c─â numere de ordine pentru ultimii veni┼úi (printre care m─â num─âram ┼či eu, repet la ora 10:20) nu se mai dau, c─â num─ârul maxim de donatori la care s-au g├óndit cei din Baia Mare e de 70 ┼či s-a ajuns deja la acest num─âr.

Mi s-a propus s─â revin pe la ora 13 (ca ┼či cum alt─â treab─â n-a┼č avea pe lumea asta) ┼či s─â a┼čtept s─â fie cineva respins la consultul medical c─âruia s─â-i iau locul ├«ntre cei 70 de ferici┼úi donatori de s├ónge din 11 februarie a.c.). Revin la acest num─âr: 70. At├ó┼úia au putut dona s├ónge azi la Sighetu Marma┼úiei. Cu at├ótea pungi de recoltare au venit cei din Baia Mare! Domnul cu indica┼úiile mi-a spus c─â mai mult de 70 de pungi cu s├ónge nu se pot prelucra p├ón─â la ├«nchiderea programului de lucru la Baia Mare.

Mirare ┼či indignare, stima┼úi concet─â┼úeni! Pe 29 ianuarie, la Bor┼ča au donat peste 100 de oameni s├ónge! Acolo, s-a putut! La Sighet, nu...

Ce problem─â tehnico-medical─â ar fi fost dac─â echipa de recoltare s├ónge venea din Baia Mare nu cu 70, ci cu 200 sau 500 de pungi pentru depozitare? Nu le foloseau, le-ar fi luat ├«napoi. Dar nu, mai bine 70 dec├ót mai multe; s─â nu ne complic─âm, nu-i a┼ča?

Am tot citit ├«n ultima perioad─â fantasme corect scrise gramatical (┼či sincer m─â bucur c─â-i a┼ča!) despre utilitatea sau nonutilitatea unui Parc Industrial la Sighet. Eu am scris doar c─â mai bine s-ar repune ├«n func┼úiune fabricile pe care le avem ┼či care acum a┼čteapt─â (aproape) ruinate ca cineva s─â le redea seme┼úia de odinioar─â. Lista cu candida┼úii la func┼úia de primar al cenu┼čiului Sighet ├«nc─â nu-i definitivat─â. Dar deja unii dintre cei care vor s─â lucreze la Prim─ârie pe cel mai ├«nalt post posibil, ne am─âgesc cu promisiuni de Parc industrial, de str─âzi asfaltate, garaje frumos aliniate, spa┼úii verzi, locuri de joac─â, etc. Ce s─â mai vorbim, ne a┼čteapt─â o superdezvoltare a localit─â┼úii, singura condi┼úie fiind s─â-l alegem pe X, nu pe Y!

├Än locul unor promisiuni neonorabile (fiindc─â ┼čtim cum st─âm cu bugetul ora┼čului...), n-ar fi mai bine s─â fim mai reali┼čti ┼či din opt ├«n opt s─âpt─âm├óni, dup─â timpul liber al fiec─âruia, s─â ne prezent─âm la Centrul PERMANENT de recoltare sanguin─â din Sighetu Marma┼úiei , deschis zilnic pentru oricine dore┼čte s─â-┼či ajute semneii a c─âror via┼ú─â poate depinde de o pic─âtur─â de s├ónge?

Dacă acum trei-patru decenii exista în oras un Centru PERMANENT de recoltare sanguină, acum de ce nu se mai poate? Candidaţii la funcţia de primar ce au de spus despre acest subiect?

P├ón─â c├ónd cet─â┼úenii acestui ora┼č trebuie s─â se milogeasc─â nu pentru a primi ceva, ci pentru a da ceva, a da s├ónge, adic─â via┼ú─â?


Citește și

loading...