A suportat împăcat aceste zile, gestul simbolic pe care îl făcea prietenilor veniţi să-l vadă, acasă în Ferneziu, unde s-a retras după pensionare, era cu braţul drept ridicat şi cu pumnul strîns, semn că viaţa e o luptă pe care trebuie să o purtăm cu drag şi dor de ea.

Augustin Cozmuţa rămîne legat pe veci de cotidianul Graiul Maramureşului, pe care l-a condus ca redactor-şef vreme de douăzeci de ani, din decembrie 1989 şi pînă cînd s-a retras din activitatea jurnalistică. S-a impus nu prin autoritarism, ci prin înţelepciunea de-a înţelege libertatea ca o constrîngere asumată. În perioadele grele de după Revoluţie, prin editorialele sale echilibrate, în care susţinea linia ponderată, a fost formator de opinie publică în judeţul Maramureş.

S-a născut în Cerneşti, la 14 noiembrie 1944; liceul, în Tg. Lăpuş; licenţiat în filologie şi filosofie, la Cluj. Ziarist din 1968, specializat în domeniul cultural. A scris opt cărţi de interviuri, critică şi comentarii literare, artă plastică şi dramatică, editoriale şi un jurnal de călătorie în California, prin care rămîne în istoria culturii ca un punct de referinţă. În ultimii cinci ani, a fost secretar de redacţie al revistei Nord Literar. Membru recunoscut al Uniunii Scriitorilor din România.

În trecerea sa prin lume, a pus întrebări ca ziarist şi a dat răspunsuri ca scriitor şi intelectual de rasă. Un om al cărui bun-simţ crea civilitate şi impunea în jur respect. Augustin Cozmuţa a privit lucrurile cu ochii săi şi le-a judecat cu mintea sa înţeleaptă, pentru a se convinge de adevărul lor. Îl regretăm nespus de mult!

Citește și

Comentarii