Poza care a imortalizat sărutul dintre un marinar şi o asistentă medicală din Times Square, New York, în 1945, a devenit una iconică și a făcut înconjurul lumii.

George Mendonsa, marinarul din fotografie, s-a stins la 95 de ani, a anunțat familia. Femeia sărutată, Greta Zimmer Friedman, o asistentă pe atunci în vârstă de 21 de ani, a murit în 2016, la 92 de ani. Contrar aparențelor cei doi nu se cunoșteau înainte de acest moment.

Sărutul din Times Square, surprins de fotograful Alfred Eisenstaedt în 14 august 1945, ziua anunțării capitulării Japoniei, a devenit simbolul sfârșitului conflictului.

Fiica lui Mendosa, Sharon Molleu, a declarat că tatăl ei a murit din cauza unei crize după ce a suferit o căzătură.

Povestea celor doi protagoniști din poza a fost una care a impresionat cu atât mai mult cu cât identitatea lor nu a fost cunoscută multă vreme.

Alfred Eisenstadt, fotograful care a surprins momentul, a povestit cum a realizat fotografia. ”Alergam în fața lui cu Leica mea (n.r aparat foto) uitându-mă peste umăr, dar niciuna dintre posibilele fotografii nu mă încânta... Apoi dintr-o dată, brusc, am văzut că a prins ceva alb. M-am întors, am apăsat butonul camerei fix în momentul în care săruta asistenta. Dacă era îmbrăcată cu ceva negru nu aș fi făcut niciodată poza aceasta.”

“Nu sunt sigură că era într-adevăr un sărut (...) era doar cineva care sărbătorea sfârșitul războiului”, a povestit în 2005 Greta Friedman.

“Nu a fost un moment romantic. A fost doar un eveniment pentru a sărbători sfârșitul războiului”, a explicat ea, adăugând că George Mendonsa nu a spus niciun cuvânt înainte de a se apleca spre ea.

“Nu am ales să fiu sărutată. Bărbatul a venit pur și simplu și m-a sărutat”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet