Hefner a fondat revista Playboy în urmă cu mai mult de șase decenii. Concepută ca o revistă pentru bărbați, care combina imaginile femeilor pozate nud cu articole și interviuri, Playboy a devenit un brand, iar Hefner și-a construit un adevărat imperiu, devenind un nume de referință al lumii moderne.

„Tatăl emu a trăit o viață excepțională, care a avut un mare impact, atât ca un deschizător de drumuri în cultură și media, cât și ca o voce de referință care a susținut mișcări culturale și sociale semnificative pentru vremurile noastre - a susținut libertatea de exprimare, drepturile civile și libertatea sexuală”, a declarat fiul lui Hugh Hefner, Cooper Hefner, directorul de creație de la Playboy Enterprises. „A definit un stil de viață și un etos creat în jurul brandului Playboy, unul dintre cele mai cunoscute și mai rezistente branduri din istorie”, a adăugat fiul lui Hefner.

Revista lui Hugh Hefner a inspirat și a fost în fruntea „revoluției sexuale” din anii 1960-1970, dar în ultimii ani se confrunta cu o competiție dură din partea pornografiei online.

Pentru câteva luni, de la mijlocul lui 2016 până la începutul lui 2017, revista a experimentat chiar o variantă în care evita nuditatea, dar ulterior s-a întors la formula care a consacrat-o.

Hefner îi are ca moștenitori pe soția sa, Crystal, pe cei trei fii, Cooper, David și Marston, și pe fiica sa, Christie.

Personalitatea și realizările lui Hugh Hefner

Cunoscut pentru costumaţia extravagantă şi pentru atitudinea hedonistă, Hefner a fost unul dintre promotorii revoluţiei sexuale din anii 50. El şi-a construit un imperiu multimedia din cluburi, vile, filme şi televiziune, toate având ca simbol femei cu papion, în costume de iepuraş.

Născut la Chicago în 1926, Hefner a fondat revista erotică Playboy în 1953, după ce conducerea publicației Esquire a refuzat să-i mărească salariul cu cinci dolari, scrie Agerpres.

El este cel care a spart tabuurile privind discuţiile despre relaţiile sexuale în SUA şi în întreaga lume.

În 1953, când statele SUA puteau interzice legal contraceptivele, iar cuvântul „însărcinată” nu era permis într-unul dintre cele mai urmărite seriale de televiziune, „I love Lucy”, Hefner a publicat primul număr din Playboy cu fotografii nud cu Marilyn Monroe (făcute cu ani înainte) şi cu o promisiune editorială pentru „umor, rafinament şi condimente”. Cum Marea Criză şi al Doilea Război Mondial se încheiaseră, America era pregătită să se dezbrace, scrie Associated Press, citată de News.ro.

Playboy a devenit în scurt timp fructul interzis pentru adolescenţi şi o biblie pentru bărbaţii cu timp şi bani, care îşi doreau viaţa promovată de revistă, cu petreceri, alcool, jazz, gânduri şi dorinţe profunde. În numai un an, tirajul a ajuns la aproape 200.000 de exemplare, iar în cinci ani a depăşit un milion.

În anii 70, revista avea peste şapte milioane de cititori şi inspirase imitaţii mai îndrăzneţe, precum Penthouse sau Hustler.

Concurenţa şi intrarea în era internetului au redus tirajul la mai puţin de trei milioane în secolul al XXI-lea, iar numărul edițiilor anuale a scăzut de la 12 la 11. În 2015, Playboy a decis să nu mai publice imagini cu femei dezbrăcate, invocând proliferarea nudităţii pe internet.

Însă Hefner şi Playboy au rămas nume de referinţă în întreaga lume.

Întrebat de The New York Times, în 1992, de ce este cel mai mândru, Hefner a răspuns: „De faptul că am schimbat atitudinile faţă de sex. Faptul că oamenii drăguţi pot trăi împreună acum. Faptul că am decontaminat noţiunea de sex premarital. Acest lucru îmi oferă o mare statisfacţie”.

Hefner a condus Playboy din vilele sale luxoase, mai întâi din Chicago, apoi din Los Angeles şi a devenit un simbol controversat al stilului de viaţă pe care îl promova. Decenii la rând, îmbrăcat în pijamale de mătase, fumând pipă, el a fost centrul unei petreceri constante cu celebrităţi şi modele Playboy.

Din propriile sale povestiri, Hefner a întreţinut relaţii sexuale cu peste 1.000 de femei, dintre care multe au pozat în revista sa.

Unul dintre cele mai decadente turnee rock n roll, al formației Rolling Stones, din 1972, a avut o oprire la vila Hefner.

Pe parcursul anilor 60, Hefner a părăsit Chicago numai de câteva ori. La începutul anilor 70, el a cumpărat o a doua vilă, la Los Angeles. A călătorit între locuinţele sale la bordul unui avion privat, „The Big Bunny”, pe coada căruia era pictat iepuraşul Playboy.

Hefner a găzduit show-ul de televiziune „Playboy After Dark”, în anii 1960 a deschis un lanţ de cluburi în toată lumea, unde chelneriţele purtau costume sumare, cu urechi de iepuraş şi cozi pufoase.

În secolul al XXI-lea, s-a întors la televiziune cu reality show-ul „The Girls Next Door”, împreună cu trei iubite ale sale din vila Playboy din Los Angeles.

În 2001, NBC a lansat serialul „The Playboy Club”, care nu s-a bucurat, însă, de succes şi care a fost anulat după numai trei episoade.

Nici președintele Donald Trump n-a fost străin de revistele Playboy. A fost un admirator declarat al lui Hefner și a participat la petrecerile Playboy.

Donald Trump și actuala primă-doamnă (dreapta) Melania Trump, la petrecerea ce marca 50 de ani de la înființarea Playboy | FOTO: Guliver/GettyImages

În mai 1990 actualul președinte, pe atunci un prosper om de afaceri, a apărut chiar pe coperta revistei, care a publicat un interviu cu el. De altfel, Donald Trump s-a lăudat cu acest fapt în campania electorală.

În schimb, fiul lui Hefner, Cooper, nu este deloc mândru. El a spus chiar că este stânjenit și îi e rușine de faptul că Donald Trump a apărut pe coperta Playboy, chiar dacă pe vremea când se întâmpla aceasta el nu se născuse. Declarația a făcut-o chiar în vara acestui an. Cooper Hefner, care este directorul de creație de la Playboy și omul din spatele deciziei de a se reveni la nuditate, are 25 de ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet