La eveniment au participat numeroși reprezentanți ai mediului academic băimărean, reprezentanții Consiliului Județean Maramureș, ai Instituției Prefectului Maramureș, ai Episcopiei Române a Maramureșului și Sătmarului, dar și numeroși prieteni ai academicianului Alexandru Surdu.

Proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de ”Cetățean de onoare” a fost supus votului plenului în cadrul ședinței de Consiliu Județean care a avut loc marți, de la ora 12.00, propunerea fiind adoptată cu unanimitate de voturi.

În Expunerea de motive prezentată de președintele Consiliului Județean Maramureș, s-a arătat faptul că, academicianul Alexandru Surdu, vicepreședinte al Academiei Române, director al Institutului de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române este o personalitate marcantă a spiritualității românești și europene.

A publicat mai multe studii despre Maramureș, sintetizate în două lucrări reprezentative: „A sufletului românesc cinstire” și „La porțile împărăției”.

Este cetățean de onoare al localităților Giulești și Săliștea de Sus, din județul Maramureș, iar în anul 2017 i-a fost acordat titlul de Ambasador al Maramureșului.

A fost o prezență activă la numeroase manifestări culturale și științifice organizate în Maramureș: Baia Mare, Sighetu Marmației, Ieud, Săliștea de Sus, Dragomirești, Giulești, Rohia. Despre personalitatea, opera și activitatea academicianului Alexandru Surdu au avut expuneri deosebite și consilierii județeni Teodor Ardelean și Gheorghe Mihai Bârlea.

În cadrul ceremoniei de acordare a titlului de Cetățean de onoare, președintele Gabriel Zetea a subliniat faptul că, județul Maramureș trebuie să facă eforturi pentru a recompensa oamenii care, deși nu sunt născuți în județul Maramureș, pot să facă mult mai mult decât cei care au copilărit pe aceste meleaguri.

„Sunt oameni care iubesc județul Maramureș, care vin alături de noi la diferite manifestări și care pot, apoi, să meargă în alte colțuri ale țării sau înafara granițelor și să ne reprezinte de multe ori mai bine decât o pot face maramureșenii autentici. Din păcate sunt foarte puțini oameni care au primit titlul de Cetățean de Onoare, prima plachetă și diplomă fiind acordate doar în anul 2014. De aceea propun ca, acum, în anul Centenarului Marii Uniri, să nu mai fim atât de exigenți și să acordăm titlul tuturor celor care îl merită, maramureșeni sau nu, celor care au dovedit constant că iubesc județul nostru și îl promovează în întreaga lume”, a precizat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Mesaje de admirație și apreciere pentru activitatea vicepreședintelui Academiei Române

Prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan a arătat, la rândul său, că profesorul universitar doctor, academician Alexandru Surdu, este considerat o personalitate marcantă a culturii române, cu o carieră strălucită în domeniu.

„Este o mare onoare pentru noi toți, cei prezenți, să se confere Titlul de Cetățean de Onoare al județului Maramureș, academicianului Alexandru Surdu. Este o recunoaștere a unei distinse și prestigioase personalități a culturii contemporane, a excelenței științifice și profesionale în domeniul filosofiei, a dimensiunii morale în educație, a vocației trăită ca atare, cu artă și pasiune. Felicit Consiliul Județean Maramureș și pe aleșii județeni pentru hotărârea de a acorda acest titlu vicepreședintelui Academiei Române”, a declarat reprezentantul Instituției Prefectului, Vasile Moldovan.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet