Academician profesor dr. Ing. Emil Burzo, în prezent președinte al filialei Cluj a Academiei Române, este una dintre cele mai marcante personalități ale mediului academic din România, fiind cel mai citat fizician din țara noastră, în literatura de specialitate. Dincolo de excelența de care a dat dovadă în activitatea profesională, Emil Burzo s-a remarcat și prin devotamentul față de țara sa, completat de dorința de a-și aduce contribuția la moștenirea lăsată generațiilor viitoare. Pentru județul Maramureș și maramureșeni, academicianul Emil Burzo a avut mereu numai cuvinte de laudă, fiind un promoter al acestora, ori de câte ori a avut ocazia.

Ceremonia de acordare a acestui titlu a avut loc vineri, 4 octombrie 2019, de la ora 15.00, la Catedrala Episcopală ”Sfânta Treime” din Baia Mare, în cadrul simpozionului „Despre eroi, valori, repere la trei decenii de libertate și democrație în Maramureș”, eveniment organizat de filiala Cluj a Academiei Române, cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș. În deschiderea simpozionului a luat cuvântul Preasfințitul Părinte Iustin, Episcop al Maramureșului și Sătmarului, care a felicitat oamenii cu suflet mare care au facut posibil acest eveniment consacrat omagierii eroilor căzuți pentru libertatea și demnitatea neamului romanesc.

Titlul de ”Cetățean de Onoare al Județului Maramureș” a fost acordat de catre președintele Consiliului Judetean Maramureș, Gabriel Zetea, care a subliniat importanța recunoașterii valorilor autentice și a personalităților care fac cinste județului Maramureș.

„În cadrul societății românești remarcăm o lipsă de promovare a valorilor autentice, a reperelor pentru societate și a exemplelor de bune practici pentru noua generație. Instituțiile administrației publice locale, așa cum este și Consiliul Județean Maramureș, încearcă prin proiecte și parteneriate cu diferite entități să promoveze tradițiile și valorile umane autentice. Un astfel de proiect, care a luat ființă printr-o hotărâre a Consiliului Județean Maramureș, a fost și înființarea Instituției Cetățeanului de Onoare al județului Maramureș. Prin acesta s-a urmărit recunoașterea meritelor acelor personalități care fac cinste județului nostru și care au muncit Maramureș, dar și pentru a-i crește prestigiul.

Cea mai înaltă distincție pe care instituția Consiliului Județean Maramureș o poate acorda unei personalități merge acum către academicianul Emil Burzo, căruia ii mulțumesc pentru toate eforturile depuse de-a lungul timpului în promovarea județului Maramureș, pentru felul în care s-a raportat mereu la județul nostru, dar și pentru dragostea pe care i-o poartă și pe care o remarcăm în fiecare cuvantare în care domnia sa ne pomenește”, a subliniat șeful administrației județene, Gabriel Zetea, în discursul său.

Academicianul Emil Burzo, emoționat și onorat de distincția acordată, a amintit cât este de important ca, în era vitezei, o națiune să își promoveze valorile și reperele. „În epoca globalizării este foarte important ca știința și cultura românească să fie cunoscute pe plan internațional. O națiune există prin ceea ce a realizat, prin cultura și știința care se încadrează în valorile universale. Științele și artele sunt cele care dau, în zilele noastre, puterea popoarelor. Întreaga activitate a Academiei Române se bazează pe încercarea de a integra pe plan internațional cultura, știința și istoria noastră”, a declarat Academician profesor dr. Ing. Emil Burzo.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și