Furia este o emo┼úie comun─â pe care oamenii o simt, adesea, din cauza unor motive diverse, printre care se num─âr─â ┼či frustr─ârile din via┼úa de zi cu zi, informeaz─â dailymail.co.uk.

Cercet─âri recente sugereaz─â c─â accesele de furie ┼či chiar "mofturile" copiilor sunt, de fapt, probleme medicale care pot fi tratate cu ajutorul medicamentelor, ├«n unele cazuri, chiar cu banala aspirin─â.

├Än cazul persoanelor furioase, un r─âspuns inflamator resim┼úit ├«n organism reprezint─â cauza activ─ârii st─ârilor agresive, a┼čadar exist─â o cauz─â psihologic─â pentru care acestea ├«┼či pierd calmul.

Inflama┼úia este un r─âspuns normal la r─âni ┼či infec┼úii, influen┼ú├ónd produc┼úia de citokine, substan┼úe care alerteaz─â sistemul imunitar.

Dar, în cazul unor oameni, răspunsul inflamator nu dispare în momentul în care pericolul trece. Mai mult decât atât, devine cronic, iar citokina continuă să circule prin sânge.

Un studiu realizat ├«n Statele Unite ale Americii sugereaz─â c─â inflama┼úia ├«i face pe oameni s─â fie mai predispu┼či la accese de furie. Pentru realizarea acestei cercet─âri, oamenii de ┼čtiin┼ú─â de la Universitatea Chicago au realizat teste de s├ónge pentru 70 de persoane care sufereau de tulburare exploziv─â intermitent─â - diagnostic psihiatric pentru actele scurte de agresiune.

Afec┼úiunea, caracterizat─â ca un e┼čec de a rezista impulsurilor agresive, a fost identificat─â recent. Dar, potrivit unui studiu realizat de Harvard Medical School ┼či University of Chicago, publicat ├«n anul 2006, mai mult de trei milioane de britanici se confrunt─â cu aceast─â tulburare.

Ultimele studii, publicate ├«n urm─â cu dou─â s─âpt─âm├óni, au ar─âtat c─â oamenii cu acest─â afec┼úiune au ├«nregistrat un nivel mai ridicat de citokin─â, ├«n compara┼úie cu cei care nu sunt predispu┼či la accese de furie

Studiul sugereaz─â o leg─âtur─â direct─â ├«ntre inflama┼úie ┼či agresivitatea uman─â, spun cercet─âtorii ├«n studiul publicat ├«n JAMA Psychiatry. Cu alte cuvinte, inflama┼úia ar putea face oamenii s─â fie nervo┼či.

├Än cazul ├«n care se declan┼čeaz─â accesele de furie, cercet─âtorii sugereaz─â c─â, dec├ót s─â ├«ncerce s─â se calmeze, persoanele care sufer─â de aceast─â stare ar trebui, mai degrab─â, s─â ia o aspirin─â, pentru a potoli izbucnirile. Aceast─â ac┼úiune este recomandat─â pentru c─â aspirina blocheaz─â procesul chimic al inflama┼úiei, la fel ca medicamentele nonsteroidiene, cum ar fi ibuprofenul.

"Nu ┼čtim ├«nc─â dac─â inflama┼úia declan┼čeaz─â sentimentul de agresivitate sau sentimentele agresive duc la inflama┼úie, dar este o indica┼úie redutabil─â c─â cele dou─â sunt conectate biologic", a declarat profesorul Emil Coccaro, de la Universitatea din Chicago, care a coordonat acest studiu.

Pe de alt─â parte, exist─â persoane sceptice care subliniaz─â c─â acest cel mai recent studiu a fost efectuat pe un num─âr prea mic de persoane pentru a avea rezultate semnificative.

Citește și

loading...