Satul Carasa ese o aşezare săracă cu doar 500 de suflete din comuna Corlăteni, în nordul extrem al judeţului Botoşani. Aceleaşi locuinţe de chirpici, aceiaşi oameni săraci care practică agricultură de subzistenţă şi aceleaşi uliţe înfundate ca peste tot.

Spre deosebire de mediul rural tern din România, la Carasa, chiar la intrarea în cătun, se află crâşma unde poliţiştii, primarii şi proştii nu au voie să intre. Patronul localului, Ion Cristea (58 de ani), a mâzgălit interdicţia cu vopsea pe o tăblie la intrarea în local. ”Interzis în această unitate miliţienilor, primarilor şi proştilor”.

Ceva mai sus, în dreapta, stă scris şi numele crâşmei: ”S.O.S prieteni SUA”. Omul are explicaţii pentru toate, pornind de la ideea că este extrem de dezamăgit de democraţia postdecembristă.

Se lipseşte de banii politicienilor

A început cu primarii. Şi când spune primari, excentricul patron se referă la întreaga clasă politică. ”Păi, de 24 de ani este democraţie şi am ajuns să-l regretăm pe Ceauşescu că era mai bine? Păi ce democraţie îi asta, dacă era mai bine în comunism? În loc să ridice ţara şi să facă capitalism ca în alte pări, ei şi-au bătut joc. Şi politicienii şi primarii sunt toţi la fel, îşi văd numai interesul şi pe rudele lor. N-au ce căuta în barul meu”, spune Cristea.

Crâşmarul din Carasa spune că nu are nimic în particular cu edilul comunei, pe care-l include totuşi în clasa politică,imposibil de suportat din punctul lui de vedere. Ion Cristea ne mai mărturiseşte că, deşi i-ar aduce orifit însemnat,refuză să servească clienţi în campaniile electorale în numele partidelor. ”Să dea de băut unde ştiu ei, dar nu în barul meu. Pierd, fiindcă ăştia plătesc bine băutura, dar nu pot face asta, eu să nu-i prinde în bar”, spune înverşunat Ion Cristea.

Poliţiştii, tot nişte miliţieni

Cea de-a doua categorie de funcţionari cu interdicţie: poliţiştii, pe care patronul crâşmei îi numeşte miliţieni. Şi este supărat pe ei fiindcă ar fi corupţi. ”Eu nu le spun poliţişti. Au aceleaşi metode urâte ca şi miliţienii. Se cred stăpânii pământului că au caschetă şi uniformă. Nu se supun legii, ei fac legea. Doar 3% din oamenii în uniformă din România sunt poliţişti restul sunt miliţieni. Am primit numeroase amenzi de-a lungul vieţii, dar cele mai multe , în democraţie. Majoritatea trase de păr. Voiau, probabil,şpagă”, spune săteanul. Nea Cristea spune că poliţiştii pot intra în barul lui doar în interes de serviciu, eventual pentru vreo investigaţie şi atât.

...... şi proştii

Cât despre proşti, aceştia sunt de mai multe feluri pentru omul cu crâşma din Carasa. ”Proştii sunt toţi cei care merg şi votează pentru ajutoare sociale sau votează orbeşte şi habar n-au ce-i aia democraţie, capitalism. Nu ştiu cu cine şi cum votează, ci cu ăla care-i prosteşte mai mult. Proştii îs şi ăia care după ce stau la bar şi beau înjură, se bat, vorbesc aiurea. Proştii îs o mare pagubă oriunde merg. Strică,fac rău”, spune Ion Cristea. A fost mai permisiv cu ei o vreme. Până ce o mână de săteni s-au bătut şi ia-u sfărâmat barul. Atunci Ion Cristea i-a trecut pe lista neagră, de la intrarea în crâşmă.

Încă îi aşteaptă pe americani

Deşi se află aproape de graniţa estică a Europei, crâşmarul din Carasa este un suporter al Statelor Unite. Încă îi mai aşteaptă pe americani să salveze România. Botoşăneanul spune că a rămas fascinat de ţara de peste Atlanticdatorită producţiilor hollywoodiene şi că de acolo ar fi învăţat să facă afaceri. ”La intrarea în bar am transmis şi un mesaj de ajutor către americani. Mi-aş dori să vină americanii şi să facă capitalismul ca la ei. Ce este la noi nu este capitalism, este japcă. Eu am iubit dintotdeauna filmele americane. Am făcut afaceri în spirit american, nu am stat la sapă. Şi pe deasupra, aici la mine, în bar, se sărbătoreşte 4 iulie, Ziua Americii”, spune Ion Cristea.

Crâşma cu simboluri

Oricine tranzitează satul n-are cum să nu observe crâşma lui Ion Cristea. Este plină cu decoruri ciudate, făcute chiar de patron. De exemplu, la intrare există un loc de pus firimituri la păsărele, un jug care arată că ţăranul a rămas lipit de flie, un grătar defect pe care scrie ”Ah, ce bine-i cînd ai!”, care semnifică criza, dar şi numeroase altare improvizate, prin care se arată că doar credinţa i-a mai rămas românului.
Ion Cristea cu jugul pe care îl vede pus şi acum pe grumazul românului

În crâşma plină cu zicale, la oglindă se află şi o imagine cu toţi cârmuitorii României democrate din ultimii 24 de ani, cu urarea de a ajunge pe urmele lui Ceauşescu la unitatea militară din Târgovişte unde a fost executat. Totodată, Ion Cristea este singurul om din Carasa, care are un motocultor japonez, pe care a scris ”TIR” şi pe care îl conduce prin tot satul.

A dat un poliţist afară din bar

Majoritatea sătenilor se amuză de interdicţiile lui nea Cristea, dar spun că nu sunt o joacă. ” Păi, îi dă afară pe bătăuşi,pe ăştia care ţin trena pe la politicieni. Nu-i lasă acolo. Într-un fel face bine. Ne umflă râsul mereu când vedem ce scrie. Cred că-i lipseşte o doagă, dar e om de treabă”, spune nea Ionică, un sătean care locuiete la doar câţiva paşi de crâşmă.

”Are şi el hachiţele lui, dar e un om bun. Dă pe caiet, că ştie că oamenii n-au bani. Şi la el găseşti şi rachiu şi pâine şi conserve. Noi nu avem treabă cu ce interzice el, că nu suntem nici miliţieni, nici proşti, nici primari”, adaugă un alt sătean, venit la strâns fânul. Crâşmarul spune că a dat afară şi un poliţist. ” A intrat un poliţist, nu-l ştiam. Cred că era nou sau din altă comună. L-am dat afară: I-am arătat ce scrie pe uşă şi l-am scos afară. Păi nu am pus panoul ăla doar ca să fie”, spune nea Cristea. Pe primarul din Corlăteni, Valentin Buţincu, nu pare să îl deranjeze interdicţia spunând că el nu bea prin baruri şi că este decizia patronului ce face cu localul lui.
Primarul din comuna Corlăteni, Valentin Buţincu nu se arată deranjat de decizia săteanului

Cât despre şeful de post, acesta şi-a exprimat sec aceeaşi părere cu cea a primarului: că nu umblă prin crâşme deci nu-l interesează.

Citiţi şi:
Au înlocuit şcoala cu barurile. Zeci de elevi din Iaşi, prinşi la distracţie în timpul orelor

În loc să aibă grijă de copii, prefera să stea la birtul din sat. Cinci copii bătuţi de soartă au ajuns în grija statului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet