UPDATE: Premierul Victor Ponta a anunţat că de la Bucureşti va pleca către Budapesta un avion militar, pregătit pentru a acorda asistenţă medicală răniţilor. Împreună cu avionul MAPN va pleca şi o echipă medicală, condusă de Raed Arafat, informează realitatea.net

Ministerul Sănătăţii român, prin Raed Arafat, informează că cetăţenii români răniţi în gravul accident rutier de pe autostrada M5 sunt internaţi, pentru îngrijiri, la 4 spitale din Budapesta. Aceştia vor fi aduşi în ţară, dacă va fi posibil.

Un consul şi ataşatul de interne, prezenţi la fata locului, au confirmat următoarele: microbuzul românesc implicat în accident se deplasa de la Galaţi la Milano, avea 19 pasageri şi 2 şoferi, toţi cetăţeni români. Din microbuz, 3 persoane sunt decedate, doi bărbaţi şi o femeie. Restul persoanelor din microbuz sunt transportate la diferite spitale din apropiere. Cei doi şoferi sunt internaţi la spitalul din Cegled. Autorităţile competente din România au fost anunţate cu privire la datele celor decedaţi şi răniţi în vederea anunţării familiilor acestora.

Din datele preliminare, se pare că accidentul a fost provocat de un tir cu numere de Bulgaria, care a intrat practic în spatele microbuzului, cu viteză mare (microbuzul se deplasa cu viteză redusă, în coloană, având în vedere că traficul era lent pe acea porţiune). Din cele 9 maşini afectate, microbuzul a suferit impactul cel mai mare, fiind proiectat de pe autostradă."Ambasada României la Budapesta s-a autosesizat astăzi, 30 august, cu privire la un grav accident de circulaţie, care a avut loc în jurul orei 5,40, ora locală, pe autostrada M5, pe direcţia Budapesta, în care au fost implicate mai multe autovehicule, printre care şi un microbuz cu număr de înmatriculare românesc", relatează MAE.

Din primele informaţii obţinute de misiune, "este vorba de trei persoane decedate şi 18 persoane rănite. Se pare că atât persoanele decedate, cât şi cele rănite sunt cetăţeni români", adaugă sursa citată.

Ambasada României a întreprins de îndată demersuri pe lângă autorităţile statului de reşedinţă pentru a obţine informaţii cu privire la accident.

Consulul României la Budapesta şi ataşatul de interne se află în acest moment la locul accidentului, beneficiind de sprijinul autorităţilor ungare.

Misiunea diplomatică a României la Budapesta este în legătură permanentă cu autorităţile din ţara de reşedinţă referitoare la acest accident. Ambasada României la Budapesta este pregătită să acorde asistenţă şi protecţie consulară în limita competenţelor legale.

Cel puţin trei persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 33 au fost rănite, între care şi cetăţeni români, într-un accident produs vineri dimineaţă pe autostrada M5, la aproximativ 25 km sud-vest de Budapesta, a anunţat anterior Serviciul naţional de ambulanţă, citat de MTI.

Un număr de 18 răniţi se află în stare gravă, între care cetăţeni români, bulgari, sârbi şi turci, a precizat purtătoarea de cuvânt a serviciului de ambulanţă, Zsofia Nagy. Unii dintre răniţi, între care şi cetăţeni străini, au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale.

În accident au fost implicate mai multe maşini: un camion cu număr de înmatriculare bulgăresc, trei microbuze şi cinci autoturisme cu pasageri. Cauza accidentului este în curs de investigare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet