Desigur cӑ sursa de inspiraţie pentru titlul acestui articol mi-a fost filmul „Cineva acolo sus mӑ iubeşte”, care prezintӑ viaţa boxerului american Rocky Graziano. Filmul merge pe ideea-ficţiune cӑ boxerul american credea cӑ Dumnezeu îl ajutӑ, îl iubeşte şi-l scoate din situaţiile dificile întâlnite în cariera lui sportivӑ, sau în viaţa extrasportivӑ.

Sӑ lӑsӑm ficţiunea şi sӑ trecem la concreteţea – urâtӑ uneori – a realitӑţii noastre sighetene. Ziaristul Vlad Herman, în ziarul online ziarmm.ro, ne informeazӑ despre împӑrţeala banilor judeţului Maramureş. Citez câteva fragmente din articol:

„In sedinta din 29 august, consilierii judeteni au aprobat utilizarea din rezerva bugetara constituita la dispozitia Consiliului Judetean Maramures a sumei de 486.000,78 lei pentru finantarea diferitelor actiuni. Astfel, cea mai mare suma a fost alocata comunei Asuaju de Sus ca “sprijin financiar pentru situatii de extrema dificultate” – 140.000 lei.

Vezi mai jos lista completa a finantarilor:
U.A.T Municipiul Sighetu Marmatiei sprijin financiar pentru situații de extrema dificultate 101.000,78 lei, U.A.T Comuna Asuaju de Sus – sprijin financiar pentru situatii de extrema dificultate – 140.000 lei, [...] Inspectoratul Scolar Judetean Maramures – sprijin financiar pentru organizarea manifestarilor legate de centenarul Colegiului National „Gheorghe Sincai” – 100.000 lei, [...]”.

Sighetul este singura Unitate Administrativ Teritorialӑ care primeşte bani cu virgulӑ (...,78). Mӑrinimosul C.J.Maramures, din toatӑ suma alocatӑ, care-i de 486.000,78 lei, dӑ celui de-al doilea oraş al judeţului 101.000,78 lei. Se vede cӑ s-au fӑcut calcule foarte precise ca sӑ dea cu virgulӑ. E de neînţeles cum de celelalte UAT-uri (cӑ doar n-o sӑ le zicem simplu, localitӑţi...) primesc mӑrunţiş exact, nu mӑrunţiş cu mӑrunţiş cum primeşte Sighetul.

Comparaţiile între banii alocaţi Sighetului cu cei alocaţi altora spun mult... Se vede cu ochiul liber cӑ cineva, ceva mai sus de noi, vrea sӑ rӑmânem cu strӑzile aşa cum sunt, cu trotuarele aşa cum sunt, cu clӑdirile în proces de ruinare continuu.

Putem sӑ ştim şi noi ce-o fi de fӑcut la Asuaju de Sus cu 140.000 de lei? Cum pot costa manifestӑrile de sӑrbӑtorire a 100 de ani de existenţӑ a prestigiosului Colegiu Naţional „Gheorghe Şincai” din Baia Mare 100.000 de lei, iar TOT Sighetul sӑ primeascӑ doar cu 1000,78 lei în plus (sau 211,40 euro, la cursul de schimb de azi, 11 septembrie 2019, publicat de BNR) ?

Banii vin de la Baia Mare, dar Consiliul Local Sighet n-are nimic de zis? Chiar aşa de bune, de confortabile sunt locurile la şedinţele din sala Transist? Când o sӑ vӑd şi eu un protest al consilierilor locali, o luare de poziţie fermӑ pentru minusculele sume alocate de mai-marii de la Baia Mare pentru oraşul în care ne e deja ruşine sӑ fim vizitaţi de rude sau prieteni din altӑ parte, dar din aceeaşi ţarӑ ???

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și