Uniunea Europeană intenţionează să aprobe în luna octombrie Acordul economic şi comercial complet cu Canada. Decizia ar urma să fie luată în Parlamentele ţărilor din UE.

„În acest context, Decizia Comisiei conduse de Jean-Claude Juncker a fost criticată de o serie de europarlamentari, oficiali UE şi analişti, pentru că riscă să decridibilzeze poziţia UE la negocierile tratatelor comerciale, miza cea mare fiind acordul de liber schimb cu Statele Unite. Pe de altă parte însă, această tendinţă a Comisiei de a sufla şi în acordul cu Canada (unul a cărui negociere a decurs foarte lin) după ce birocraţii de la Bruxelles s-au fript la referendumul din Marea Britanie, oferă României o bună oportunitate de a grăbi eliminarea vizelor pentru Canada", se arată într-un articol al cotidianul.ro.

Cu toate acestea, şansele ţării noastre de a obţine eliminarea vizelor par încă destul de reduse. Potrivit comisiei europene, acordul de liber schimb ar putea fi ridicat chiar dacă unele parlamente naţionale se vor opune.

„Nici Francois Hollande, nici Angela Merkel nu doresc ca CETA să devină o temă de campanie electorală. Este mult mai simplu să laşi acest aspect în sarcina parlamentelor naţionale, astfel încât regimul Hollande şi regimul Merkel să nu aiba vreo responsabilitate înaintea alegerilor", susţine un expert citat de Politico.eu.

„Aplicarea provizorie a acordului cu Canada poate semnala cum Comisia Europeană, în spatele aparentei întoarceri către parlamentele naţionale, încearcă să împingă asemenea tratate importante fără a ţine cont de fapt de votul instituţiilor alese democratic din statele membre. Acest lucru îi va mobiliza pe cei care se opun acordului de liber schimb UE-SUA şi care consideră că CETA nu este altceva decât un «cal troian» care să pregătească marile schimbări la nivel social, cultural şi economic care ar urma să se producă odată cu aplicarea TTIP", mai arată jurnalistul Călin Marchievici pentru cotidianul.ro.


Preluare: B1 TV

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și