Structurile circumscrise activităţilor de crimă organizată din Ucraina au găsit un propice debuşeu în acest areal, beneficiind de complicitatea cetăţenilor români. Contrabandiştii români încearcă adesea să-i păcălească pe cei care le furnizează ţigările, sustrăgându-se de la plata acestora.

Modalitatea este următoarea: ţigările sunt trecute peste frontieră fără a se încasa contravaloarea lor, urmând ca după ce au fost „valorificate” de români aceştia să le plătească ucrainenilor, dar adesea acest lucru nu se face. Românii tot amână plata, motivând că le-au fost confiscate de oamenii legii. Câteodată, este adevărat, dar nu întotdeauna. Sătui să tot fie minţiţi, ucrainenii trec la măsuri extreme pentru a-şi recupera „investiţia”.

Ce nu ştiu românii este că ucrainenii beneficiază de adevărate reţele de informaţii şi sunt la zi cu aproape tot ce se întâmplă cu „partenerii” lor români.

Din rândul ucrainenilor fac parte foşti luptători din trupele speciale ale fostei Uniuni Sovietice, care au căpătat o vastă experienţă prin teatrele de operaţii din perioda războiului rece şi sunt specializaţi în acţiuni de penetrare a frontierelor atât pe uscat, cât şi prin aer. Spaţiul aerian al României a fost violat în mai multe rânduri de aeronave ultrauşoare, care au paraşutat ţigări de contrabandă, iar mai nou se folosesc şi drone.

Atacaţi cu pistoale, grenade şi sticle incendiare

În ultima perioadă, s-au înregistrat mai multe incidente grave. În urmă cu doi ani, de exemplu, un ucrainean a trecut nestingherit frontiera înarmat cu un pistol de 9 mm şi o grenadă ofensivă. A intrat în casa bunicilor unui datornic şi a tras mai multe focuri, îngrozindu-i pe bieţii bătrâni nevinovaţi. În retragere, a pierdut grenada şi s-a întors fără probleme în Ucraina.

La începutul acestui an, o casă din Valea Vişeului a luat foc, după ce asupra ei au fost aruncate mai multe sticle incendiare. Mai grav e că ucraineanul venit în „misiune de pedepsire” a încurcat casa, din pricina asemănării cu casa datornicului. O familie nevinovată şi copiii acesteia erau să ardă de vii. Care a fost reacţia autorităţilor? Au trecut sub tăcere evenimentul. La scurt timp, un alt datornic s-a trezit cu o grenadă în casă, aceasta fiind menită doar a-i speria şi nu pentru a-i ucide. Ultimul caz s-a înregistrat săptămâna trecută, când în curtea unui alt maramureşean din Valea Vişeului a „aterizat” o grenadă, din fericire fără a exploda.

Anchetă a oamenilor legii

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Maramureş spun că s-a demarat o anchetă: „Poliţiştii efectuează cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care s-au produs distrugeri la un imobil de locuit din Bistra şi pentru identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate”, a precizat Florina Meteş, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureş.

În Bistra, oamenii vorbesc pe la colţuri despre cele întâmplate. O recunoaşte şi viceprimarul localităţii, Vasile Bumbar: „Am auzit că s-ar fi întâmplat ceva, dar nu ştiu exact ce. Se vorbeşte despre asta, dar nu ştiu cine cu cine, şi ce are de împărţit. Probabil sunt reglaje…”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și