Decesul actorului a fost confirmat pentru Stirile ProTV de Pamela Bojog, reprezentant al departamentului PR si relatii internationale de la Uniunea Teatrala din Romania.

Actorul Ion Besoiu, una dintre figurile de neuitat ale cinematografiei romanesti din anii 70, mai ales pentru rolul emblematic din "Toate panzele sus!", marturisea in ultimele interviuri ca e printre ultimii mohicani si ca regreta ca a pierdut multi colegi dragi.

Ion Besoiu s-a nascut la Sibiu pe 11 martie 1931. Actorul de film, radio, teatru si televiziune a absolvit Academia de Teatru si Muzica din Sibiu. A debutat in 1957, iar in 1970 a jucat in serialul Toate Panzele Sus.
In urma cu doi ani, marturisea fragil si emotionat ca nu resimte varsta pe care o are. Dar se amuza pe seama ei.

"Iubesc viata, iubesc ce fac la teatru, inca joc, ma ingrijoreaza, insa, faptul ca au inceput doamnele sa ma salute intai pe strada. O doamna care era pe cordidor s-a ridicat de pe scaun si mi-a oferit scaunul, ceea ce este cumplit. Inseamna ca sunt foarte batran", spunea Ion Besoiu in 2015.

Cea mai mare bucurie ii sunt cei doi nepoti gemeni, care au 10 luni. Pentru ei se roaga in fiecare zi. Vrea sa ii vad cum cresc pe timp de pace cum el nu a avut noroc.

Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului "Radu Stanca", din Sibiu, dupa care s-a mutat la Bucuresti, unde a jucat la Teatrul "Lucia Sturza Bulandra" si a fost, ulterior, timp de 12 ani, directorul acestui teatru.
Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Closca, in "Procesul lui Horia" , in "Unchiul Vanea" Polonius, in "Hamlet" sau "Trei surori". A fost apreciat si pentru rolurile din filmele "Furtuna", "nemul soimarestilor, haidurii, rascoala, ultima noapte de dragoste. Dar filmul care l-a dus in inimile tuturor a fost poveste copilariei multora" Toate panzele Sus!".

Ion Besoiu a fost timp de 12 ani director al Teatrului Bulandra si este acum ceteatean de onoare al Sibiului, orasul sau natal. In final are un indemn pentru toti cei care il indragesc.

Ion Besoiu: "Sa traiti dupa idealuri, sa credeti in ele. Sa incercati sa faceti fericiti pe cei din jurul vostru, pentru ca atunci veti fi si voi fericiti. Si sa credeti in dragoste, pentru ca fara dragoste, nu exista nimic altceva."

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet