În jurul orelor 19:00, bărbatul în vârstă de aproximativ 70 de ani a căzut, suferind multiple traumatisme cranio-cerebrale și alte contuzii. Trecătorii au sunat la 112, anunțând incidentul. La fața locului s-a deplasat o ambulanță aparținând SMURD, însă, din cauză că bărbatul era necooperant, echipajul medical a plecat de la fața locului, lăsându-l pe acesta într-o baltă de sânge și fără a-i acorda îngrijirile medicale.

În foarte scurt timp starea bărbatului s-a agravat, acesta intrând în stare de inconștiență. Aparținătorii acestuia au sosit la fața locului, sunând din nou la 112 și solicitând intervenția ambulanței. Dispecerul pentru urgențe medicale al serviciului unic de apeluri pentru urgențe 112 le-a închis telefonul în nas, spunând că ambulanța nu va mai fi trimisă încă o dată, pe motiv că bărbatul ar fi refuzat intervenția la prima deplasare.

Aparținătorii familiei au chemat poliția la fața locului, fiind speriați ca bărbatul să nu intre în comă sau să pățească ceva mult mai rău, fiind cunoscut cu hipertensiune și probleme cardiace, în speranța că, totuși, ambulanța va veni până la urmă. Imediat, au sosit în zonă un echipaj al Poliției și unul al Poliției locale.

„Am sunat la 112 de trei ori pentru a chema ambulanța, însă dispecerul mi-a vorbit foarte urât și mi-a închis telefonul în nas, spunând că nu va veni nicio ambulanță, deși am insistat asupra faptului că bărbatul este în stare de inconștiență”, a declarat jurnalistul Nicolae Iuga, care era prezent la fața locului. Ba mai mult, mai arată Nicolae Iuga, dispecerul a închis telefonul în nas inclusiv polițiștilor, care solicitau intervenția ambulanței.

După multiple telefoane la 112 efectuate atât de către polițiști cât și de către colegul nostru, până la urmă s-a trimis o ambulanță SMURD, care l-a ridicat pe bărbat, transportându-l la Spitalul municipal Sighet pentru acordarea de îngrijiri medicale.

„Cum pot exista oameni fără suflet care să lucreze la dispeceratul 112 și care să refuze pur și simplu să trimită ambulanța pentru a ridica o persoană căzută pe stradă?”, se întreabă unul dintre aparținătorii bărbatului accidentat. Aceeași întrebare o adresăm, retoric, și noi.

Așteptăm un răspuns din partea ISU Maramureș cu privire la comportamentul dispecerului în cauză. În cazul în care vom primi un răspuns, îl vom publica deîndată.

ACTUALIZARE

PUNCT DE VEDERE al INSPECTORATULUI PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ “GHEORGHE POP DE BĂSEŞTI ” al JUDEŢULUI MARAMUREŞ

"PRECIZĂRI

Referitor la materialul apărut în publicația Sighet247.ro, în data de 31.10.2018, privitor la o persoană căzută în fața Primăriei Sighetu Marmației, facem următoarele precizări, pe baza documentelor privind intervenția:

- echipajul de prim ajutor S.M.U.R.D. din cadrul Detașamentului de Pompieri Sighetu Marmației a fost alertat la ora 19.07;

- echipajul S.M.U.R.D. a sosit la caz, la numărul 31, pe strada Bogdan Vodă, din Sighetu Marmației, la ora 19.09;

- la locul respectiv, echipajul a identificat o persoană în vârstă de 72 de ani, conștientă, care prezenta halenă alcoolică și a refuzat sub semnătură examinarea, tratamentul și transportul la Spitalul Municipal din Sighetu Marmației;

- ca urmare, la ora 19.14, echipajul s-a retras de la caz.

- la ora 20.27, echipajul de prim ajutor S.M.U.R.D. a fost alertat din nou;

- echipajul S.M.U.R.D. a sosit la caz, la nr.31, strada Bogdan Vodă, la ora 20.29;

- la fața locului, echipajul a găsit aceeași persoană, conștientă, care acuza dureri în piept și prezenta halenă alcoolică;

- paramedicii au preluat și evaluat pacientul apoi, la ora 20.38, l-au transportat la Centrul de Primire Urgențe a Spitalului Municipal Sighetu Marmației, unde a ajuns la ora 20.40.

În ce privește răspunsul la solicitările prin intermediul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență- 112, precizăm că în dispeceratul comun, de la nivelul I.S.U. Maramureș își desfășoară activitatea, pe lângă pompierii militari și angajați ai Serviciului de Ambulanță Județean Maramureș, respectiv ai Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, care asigură dispecerizarea cazurilor medicale.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice"

Citește și

Comentarii