Adrian Todoran, liderul Mişcării Populare Maramureş, este alături de transportatori şi afirmă că indiferenţa Guvernului condus de premierul Dacian Cioloş nu este doar o sfidare la adresa agenţilor economici care desfăşoară activităţi de transport, ci o bătaie de joc adusă tuturor cetăţenilor acestei ţări. „Dacă îşi imaginează cineva că prin mărirea preţului asigurărilor doar transportatorii vor scoate mai mulţi bani din buzunar, se înşală. Eu îmi administrez propria afacere de ani buni şi vă pot argumenta că orice creştere de acest gen va însemna bunuri şi servicii mai scumpe pentru toţi. Pentru că pe rafturile magazinelor, produsele nu ajung singure. Costuri mai mari la transport înseamnă costuri mai mari pentru bunurile cumpărate de consumator”, spune Todoran.


Acesta crede că motivele invocate de asiguratori, care pretind că dacă preţul poliţelor RCA nu se măreşte, afacerile lor vor fi în pierdere, nu justifică defel creşterea colosală a tarifelor practicate. „Este binecunoscută seriozitatea multor societăţi de asigurare. Plătesc greu sau deloc despăgubirile, iar după ce îi lasă pe mulţi clienţi cu buzele umflate, intră voit în faliment şi dispar de pe piaţă. Există o înţelegere la nivel înalt între aceste companii, pentru a câştiga cât mai mulţi bani. În 2012, când pentru asigurarea unei maşini de mare tonaj se plătea 300 de euro, nu au fost pe pierdere. Totul a fost bine. Au avut bani să acopere daunele produse în urma accidentelor. Acum cer pentru aceeaşi asigurare aproape 5.000 euro. Diferenţa e imensă şi nu are nicio justificare. Dacă vor să câştige mai mult, atunci să mărească preţul pentru servicii care nu sunt obligatorii, pentru ca fiecare client să aibă posibilitatea să aleagă dacă îşi face asigurarea respectivă sau nu. E inadmisibil să creşti colosal preţul pentru un serviciu obligatoriu”, a mai precizat Adrian Todoran.


Liderul Mişcării Populare consideră că e de datoria Guvernului să pună capăt creşterilor abuzive a preţurilor poliţelor RCA, pentru buna funcţionare a economiei româneşti. „Acest foarte înţelept domn premier ar trebui să ne arate că nu a stat degeaba la Bruxelles, ca şi comisar european, şi să conştientizeze că dacă nu va da curs revendicărilor transportatorilor, ar putea sufoca economia. Ori dacă nu e capabil să facă lucrul acesta, atunci să demisioneze. Nu aşa trebuie asigurat bugetul statului, prin creşterea permanentă a taxelor. Pentru că la un moment dat, nu va mai avea pe cine să impoziteze. Firmele se vor închide sau vor lucra la negru. Ce a făcut Dacian Cioloş pentru agenţii economici? Nimic. A pus în aplicare un cod fiscal menit a pune la pământ mediul de afaceri. Şi din când în când, seara, îl mai vedem pe la televizor, vorbind despre relansare fiscală. Am văzut azi cât de apreciate au fost măsurile sale de relansare, când masinile de mare tonaj au blocat intrările şi ieşirile din oraş. Şi asta s-a întâmplat în toată ţara. Dacian Cioloş trebuie să înţeleagă mesajul dat lui Victor Ponta, când oamenii de rând, pălmaşii acestei ţări nu l-au mai vrut în fruntea Guvernului. Mai are puţin şi este şi el în aceeaşi situaţie. Mă întreb, ce rău i-au făcut lui Cioloş cei 22 de milioane de români, pentru a-i pedepsi în felul acesta”, conchide Todoran.

După protestele masive din cursul zilei de joi, transportatorii au anunţat că nu se vor opri, până când Guvernul va da curs tuturor solicitărilor avute în vedere, prin menţinerea preţului la poliţele de asigurare în limitele suportabilităţii financiare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și