Demersul AEP vine ca urmare a unor sesizări primite, precum şi în urma verificării materialelor publicitare apărute în mediul online.

"Astfel, s-a constatat că SC Paralela 45 Turism SRL a organizat loteria publicitară "Mergi la vot, mergi în vacanţă", acţiune ce se desfăşoară în perioada 08 - 27 mai, sub sigla Paralela 45, având ca grup ţintă persoanele fizice cu vârsta minimă de 18 ani şi condiţie obligatorie de înscriere - să voteze la alegerile europarlamentare. AEP consideră că loteria publicitară are ca obiect determinarea şi condiţionarea alegătorilor să participe la votul din 26 mai pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European (referendumul naţional consultativ cu privire la probleme de interes naţional desfăşurându-se la aceeaşi dată şi în aceleaşi secţii de votare), acordând foloase materiale constând în excursii în ţară şi în străinătate, în urma organizării unei tombole la care participanţii trebuie să facă dovada participării la vot prin "abţibildul de pe spatele cărţii de identitate cu care au votat", se arată într-un comunicat al AEP transmis vineri AGERPRES.

Conform prevederilor art. 3 alin. (4) din Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, "participarea cetăţenilor la alegeri se face pe baza liberului consimţământ al acestora".

Reprezentanţii AEP precizează că acţiunea prin care alegătorii sunt determinaţi şi condiţionaţi să meargă la vot prin oferirea de foloase materiale (excursii în ţară şi în străinătate) de către o persoană juridică, şi anume SC Paralela 45 Turism SRL, este interzisă şi sancţionată conform prevederilor art. 386 din Codul penal, potrivit căruia oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet