Dacă vrei să câştigi, trebuie să investeşti: în materiale de propagandă, în oameni care să pună pe la preşurile de şters picioarele hârtiuţele cu programul de ademenit alegătorii. Din nefericire pentru imunul român dus de prea multe ori pe la cabina de vot, fentat cu promisiuni de mai bine de fiecare dată, nici hârtiuţele acestea lucioase pe care scrie ce bine ne-ar putea fi dacă..., nu-s bune nici de şters picioarele, nici de foc.

Şi ce dacă nu-s bune pentru ce-am zis mai înainte? Că doar nu pentru asta au fost ştiinţific concepute! Ele trebuie să lămurească alegătorul indecis încă pentru votarea din decembrie. E greu să te decizi, e greu să alegi pe unii sau pe alţii. Acum avem ocazia să alegem între partide sau între independenţi. Iar independenţii sunt unul şi unul!

Apropo de „unul şi unul”, circula cândva o glumă pornită de la cuvintele trecute în ghilimele, care era cam aşa:
„Avea nişte dinţi...unul şi unul! Unul sus şi unul jos!”

Gata cu distracţia, să facem acum puţină analiză pe text pentru o fiţuică pe care apar nişte idei electorale ale unui independent. Zice că va rezolva multe dacă ajunge în Parlament, ca să fiu mai exact, vom fi uşuraţi de 13 probleme care ne apasă greu în încercarea noastră de a ne lansa spre înalturi de bunăstare. Punct după punct, promisiunile sunt următoarele:

1. Reducerea raportului salariu maxim-salariu minim de la 500 la 1, cât ar fi astăzi, la mult mai rezonabilul raport de 5 la 1.
-În 2015 cele mai mari salarii nete erau în extracţia de petrol şi gaze, cam 5000 de lei. După ideea de la punctul 1., un salariu de 500 de ori mai mic ar fi fost de …10 lei. Mic, mic, dar să-l vedem şi noi…Că nu prea e de văzut…şi nici de crezut! În afară de acest calcul strict de matematică de clasa a treia, cum s-ar putea interveni în sectorul privat pentru „modelarea” salariilor viitoare pe modelul de la 1 la 5???

2. Alegerea judecătorilor de la Curtea Constituţională şi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe buletin de vot.
-Asta ne-ar mai trebui: să mergem la vot şi pentru judecători! Să-i vedem şi pe ei în campanie electorală, promiţându-ne ce? Că vor judeca drept? Dar judecata nu se face după lege? Să mă trezesc la uşă cu alte pliante imposibil de folosit în scopuri gospodăreşti?

3. Descurajarea furtului intelectual prin retragerea titlurilor fraudulos obţinute şi plata unei amenzi usturătoare.
-Corect spus, dar ce se va întâmpla cu cei din comisiile care au dat titlurile alea?


4., 5. Legi pentru dezvoltarea economică.
-Abia le aşteptăm dacă va fi să fie, dar cu expresii atât de vagi cum este „încurajarea producătorilor mici şi mijlocii” nu prea credem în minuni. Subiectul a fost dezvoltat de candidat pe www.sighet247.ro. Poate că acolo să fie găsibile acele amănunte lămuritoare.

6. „Banii cheltuiţi cu informatizarea instituţiilor trebuie să se reflecte eficienţă în deservirea contribuabilului.”
- Eventual să se reflecte cu eficienţă...sau să se reflecte eficient...Ideea e bună şi ar trebui s-o vedem pusă în aplicare. Deocamdată stăm la coadă la ghişeele cu calculatoare mai mult decât înainte, când se scria de mână!

7. Anularea imunităţilor parlamentarilor.
-Un om = un vot. Valabil şi la alegeri şi în Parlament. Cum va face alesul independent ca majoritatea voturilor parlamentarilor să îndrepte strâmbăciunea?

8. Fără pensii speciale pentru parlamentari.
-Cine să voteze aşa ceva?

9.Iar trebuie să citez din hârtiuţa velină: „Demersuri pentru majorarea pensiilor minime a cetăţenilor la 500 euro (2250lei).”
-...majorarea pensiilor minime ALE cetăţenilor, sau majorarea PENSIEI minime A cetăţenilor. Trecând la esenţa problemei, nu ştiu cum poate cineva să crească salarii, pensii pe hârtie şi mai ştiu eu ce aşa, prin propria voinţă. Nu depind aceste majorări de creşterea economică? Sau totul depinde de votul parlamentarilor? Se votează cu frenezie şi...gata? Gata, adică ne trezim din visare, vreau să spun...

10. Lege pentru dezvoltarea localităţilor de la graniţa cu Ucraina.
- Maramureşul nu primeşte bani pentru o cale ferată electrică şi drumuri mai acătării...Se pare că nu speranţa moare ultima, ci imaginaţia...

11. Despre salarizarea unitară.
-Vise, vise...

12. Lege contra defrişărilor ilegale.
-Legea există, defrişări ilegale, de asemenea. Există şi un radar al pădurilor, există şi un maramureşean amendat că i-a deranjat pe cei de la 112 cu sesizarea unui transport ilegal de lemne. Ne mai trebuie doar răbdare. Răbdare că într-o zi vom termina cu pădurile şi vom deveni ţară deşertică. Ştie cineva cât costă o cămilă?

13. Confiscarea averilor dobândite ilicit.
-În Parlament nu intră oameni care trăiesc de la un salariu la altul. Confiscarea averii ar fi un lucru bun, dar acest lucru nu se va face!

Gata! Asta-i tot! N-aş fi deschis subiectul, mai ales că de-abia am scris ceva asemănător, dar agasarea electorală-i de vină!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și