Managerul celei mai mari unitati medicale din judet a facut aceste afirmatii in contextul aparaturii medicale pentru Centrul de Radioterapie, atribuita de Ministerul Sanatatii Spitalului Judetean, in cursul saptamanii trecute.

“In acest moment avem 12.200 pacienti bolnavi de cancer inregistrati in judetul Maramures, deci cu domiciliul in judetul Maramures. Anul trecut am avut 12.039. In 2016 s-au inregistrat 1.502 cazuri noi, 1.341 de pacienti au decedat.

Din acesti 1.341, 90% aveau nevoie de radioterapie, nu stim cati au facut-o, pentru ca nu avem o evidenta. Anul acesta, in primele sase luni, am avut 733 cazuri noi, din aceste cazuri noi 550 de pacienti ar fi trebuit sa beneficieze de radioterapie, nu stim cati au beneficiat”, spus Sorina Pintea.

Pe primul loc in top se afla cancerul bronhopulmonar, urmat de cel la san si cancerul de col uterin.

“Cancerul bronhopulmonar este pe primul loc in judetul nostru, urmeaza cancerul la san, apoi cancerul de col uterin. In afara de asta, pentru pacientii pentru care medical nu mai poti face nimic sau nu neaparat medical, radioterapia ajuta la alinare. In fiecare an, peste 300 de pacienti au nevoie paleativa de acest aparat”, a adaugat Sorina Pintea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și