În pofida sondajelor care îl creditau cu un avans de 8-10 procente pe Joe Biden, cursa se dovedește a fi foarte strânsă.

În același timp, americanii au fost chemați să-i aleagă și pe toţi cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților, pe 35 dintre cei 100 de senatori, dar și 13 guvernatori.

Preşedintele american Donald Trump a încercat să pună sub semnul întrebării operaţiunea de numărare a voturilor în mai multe state-cheie în alegerile prezidenţiale din SUA, evocând fraude fără a furniza dovezi, transmit miercuri AFP şi dpa.

”Aseară conduceam, uneori cu un avans solid, în multe state-cheie, în aproape toate exemplele unde democraţii ar fi condus & controlat. Apoi, unul câte unul, au început să dispară în mod magic odată cu numărarea unor buletine surpriză. FOARTE CIUDAT, iar agenţiile de sondare a opiniei au greşit complet şi istoric”, a scris Trump pe Twitter.

La scurt timp, contracandidatul democrat Joe Biden a promis, de asemenea pe Twitter, o luptă ”necontenită până când toate buletinele vor fi numărate”.

În teleconferinţe de presă, echipele de campanie ale celor doi politicieni au încercat să convingă că propriul candidat va câştiga alegerile.

”Dacă numărăm toate buletinele legale, credem că preşedintele va câştiga”, a declarat Bill Stepien, directorul de campanie al lui Donald Trump. El a subliniat însă că diferenţele par a fi suficient de mici în Wisconsin, unul dintre statele cele mai disputate, pentru a justifica o renumărare a voturilor - o posibilitate care ar amâna cu câteva zile sau chiar săptămâni orice rezultat certificat.

De partea sa, şefa echipei de campanie a lui Joe Biden, Jen O’Malley Dillon, a subliniat că democratul conduce în suficiente state pentru a atinge numărul minim de 270 de mari electori necesar pentru a deveni al 46-lea preşedinte al SUA.

Scrutinul de marţi s-a desfăşurat în condiţiile pandemiei de COVID-19, care în SUA s-a soldat până în prezent cu peste 232.000 de morţi. S-a ajuns astfel la un record al votului anticipat, peste 100 de milioane de alegători optând pentru această modalitate de vot, dintre care 35,9 milioane au venit la urne înainte de 3 noiembrie şi 64,7 milioane au optat pentru votul prin corespondenţă.

Conform celor mai recente date, republicanul Donald Trump are asiguraţi 213 electori dintre cei 270 necesari în Colegiul Electoral pentru a câştiga alegerile, iar democratul Joe Biden 224 de electori.

Mai multe state decisive în deznodământul alegerilor prezidenţiale americane - respectiv Pennsylvania, Michigan şi Wisconsin - au avertizat că vor mai avea nevoie de ore sau poate chiar zile pentru a număra toate voturile, parţial din cauza numărului mare de voturi prin corespondenţă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și