Aleksei Navalnîi este tratat în prezent într-un spital din Berlin, după ce luna trecută și-a pierdut cunoștința în timp ce era la bordul unui avion ce decolase din orașul siberian Tomsk. Înainte de îmbarcare, opozantul rus băuse un ceai la o cafenea de pe aeroport.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Siebert, afirmă că este „uluit” de faptul că Aleksei Navalnîi a fost victima unui atac cu neurotoxină, în Rusia. „Guvernul federal condamnă acest atac în cei mai fermi termeni posibili”, mai spune Siebert. „Sperăm într-o însănătoșire completă a lui Aleksei Navalnîi”, adaugă oficialul german.

Guvernul german: Rusia să dea explicații!
Analizele care au relevat prezența noviciokului în organismul lui Aleksei Navalnîi au fost efectuate într-un laborator special al armatei germane, la cererea spitalului Charite, unde este internat opozantul rus.

Autoritățile germane vor informa partenerii din UE și NATO despre acest rezultat al analizelor, precum și Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice.

De asemenea, va fi informat oficial și ambasadorul rus în Germania. „Cerem guvernului rus să dea explicații în legătură cu acest incident”, se spune în comunicatul guvernului federal german.

Cancelarul german, Angela Merkel, este așteptată să facă o declarație miercuri seara pe această temă.

Ce este noviciokul, neurotoxina cu care au fost otrăviți Aleksei Navalnîi și Serghei Skripal
Noviciokul este o armă chimică dezvoltată de Uniunea Sovietică și Rusia între 1971 și 1993. Oamenii de știință care au lucrat la dezvoltarea acestui agent spun că are cel mai mare potențial letal din tot arsenalul de acest tip care există, unele variante fiind chiar de cinci până la opt ori mai otrăvitoare decât agentul VX.

Neurotoxina este mortală folosită în cantităţi foarte mici. Un expert rus care a lucrat la producerea ei spunea în 2018, comentând cazul Skripal, că doar Rusia o avea şi o putea utiliza.

„Kremlinul, la fel ca toţi infractorii, neagă mereu. Asta nu înseamnă nimic. E prea mult să crezi şi un singur cuvânt spus de Putin. Deci, nu înseamnă nimic. Noviciok a fost inventat şi studiat şi, experimental, au fost produse multe tone. Ca produs final. Doar în Rusia. Nimeni n-a ştiut de asta în toată lumea. Nimeni nu a mai avut acest agent chimic. E o neurotoxină, blochează centrii nervoşi şi apoi funcţiile, mişcările noastre... Începând cu respiraţia, vederea. Încep convulsiile, convulsii permanente şi fără leac. E o tortură şi doar să priveşti cum se desfăşoară totul pe animale. E nevoie de aproximativ un gram pentru a ucide”, a dezvăluit Vil Mirzaianov, expert în arme chimice.

Un alt om de știință care a contribuit la dezvoltarea acestei arme chimice, rusul Vladimir Uglev, spunea că nu există un antidot pentru noviciok. Între 1972 și 1988, Uglev a lucrat la dezvoltarea proiectului Noviciok în orașul Volsk din regiunea Saratov. La acea dată, Vladimir Uglev era cercetăror în cadrul GOSNIIOKHT (un centru sovietic pentru studiul chimiei ogranice).

Uglev spune că noviciokul produs în perioada sa de activitate era alcătuit dintr-o mixtură de patru agenți neurotoxici, fiecare denumit după anul în care a fost creat: B-1976, C-1976, A-1972 și D-1980.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

CJ Maramure?

Instructor auto-moto Sighet