„Sesizăm un veritabil abuz al Guvernului și o gravă încălcare a principiilor constituționale”, se arată în document.

Conform celor trei lideri, modificarea legislației electorale „are implicații imediate și directe asupra drepturilor electorale, libertăților și îndatoririlor prevăzute de Constituție”. De asemenea, în documentul citat se precizează că este afectată „stabilitatea normelor juridice în domeniul electoral”.

În scrisoarea trimisă Avocatului Poporului se menționează și o decizie a Curții Constituționale din 2012 care face referire la „stabilitatea dreptului ca element important al credibilității procesului electoral”.

„Modificarea frecventă a normelor și caracterul lor complex pot dezorienta alegătorul”, susțin cei 3 lideri politici.

Ciolacu, Ponta și Tăriceanu mai acuză guvernul că ocolește Parlamentul și își asumă rolul de legiuitor.

Aceștia fac apel și la prevederile Comisiei de la Veneția care recomandă să nu fie modificată legislația electorală cu un an înainte de alegeri.

Ordonanța de Urgență a guvernului a ajuns în Parlament și a fost deja dezbătută în Comisia Juridică a Senatului unde a primit raport negativ.

OUG privind organizarea alegerilor anticipate, a fost adoptată în ședința de guvern din 4 februarie, și a fost publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial. Actul normativ prevede că cetățenii vor putea vota la orice secție din țară sau din străinătate. În diaspora votul se va întinde pe 3 zile, iar numărul parlamentarilor pentru diaspora a fost dublat de la 6 la 12.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet