Medicul Bogdan Protyniak, chirurg colorectal la Geisinger Wyoming Valley Medical Center, a explicat care sunt alimentele periculoase pentru sănătate și cât de des avem voie să le consumăm.

„Cancerul de colon este tratabil în stadiile sale incipiente”, explică dr. Protyniak pentru geisinger.org. „Dar pentru că simptomele pot fi dificil de detectat din timp, cel mai bun mod de a preveni cancerul de colon este să luați măsuri preventive.”

Asta începe cu dieta, care vă poate afecta riscul de cancer. De fapt, anumite alimente pot crește probabilitatea de a dezvolta cancer de colon cu până la 37%.

Dr. Protyniak a enumerat trei dintre cele mai periculoase alimente.

Carnea roșie și procesată

În cazul în care obișnuiți să consumați carne procesată sau roșie, precum slănină, salam sau carne de vită, aveți grijă măcar la cantitate.

Potrivit cercetătorilor, consumul a 50 de grame de carne procesată în fiecare zi (care echivalează cu un hot dog sau patru fâșii de slănină) poate crește riscul de cancer de colon cu 18%.

Deși nu trebuie neapărat să renunțați complet la carnea procesată sau roșie, dr. Protyniak îndeamnă la prudență și moderație.

„Pentru a reduce riscul de cancer de colon, luați în considerare schimbarea cărnii roșii cu carne de pasăre și pește”, spune el. „Puteți face acest lucru începând treptat, schimbând aceste alimente o dată sau de două ori pe săptămână la început.”

Pâinea albă

Precum carnea procesată, cerealele procesate pot crește riscul de cancer de colon.

Cerealele rafinate din pâinea albă și din alte alimente produse din făină albă pot crește nivelul zahărului din sânge, ceea ce duce la rezistența la insulină. Acest lucru poate crește riscul de cancer de colon, precum și alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de rinichi.

Cerealele sunt, de asemenea, o sursă principală de fibre în dieta oamenilor. Dar pentru că sunt atât de procesate, alimentele din făină albă nu au atât de multe fibre ca alimentele din cereale integrale.

Pâinea din cereale integrale, pastele și ovăzul pot crește aportul de fibre și pot reduce riscul de cancer de colon.

Băuturile dulci

Băuturile dulci sunt peste tot. Și deși studiile au arătat mereu legătura dintre astfel de băuturi și obezitate, acestea pot provoca și cancer.

„Zahărul din băuturi poate duce la inflamație cronică”, a spus dr. Protyniak. „Inflamația poate duce la multe tipuri de cancer diferite în tot corpul, inclusiv cancer de colon.”

Pentru a evita acest risc, înlocuiți băuturile dulci cu apă și alte alternative cu conținut scăzut de calorii și cu conținut scăzut de zahăr.

Alimente care luptă împotriva cancerului

Așa cum există alimente care pot provoca diferite tipuri de cancer, există și alimente care ajută la prevenirea acestuia.

„Alimente precum fructele, legumele și cerealele integrale luptă toate împotriva cancerului de colon”, a spus dr. Protyniak. „Acest lucru este probabil pentru că toate sunt bogate în fibre.”

Pentru a reduce riscul de cancer, încercați să mâncați mai multe dintre aceste alimente sau chiar să treceți la o dietă pe bază de plante. Dietele pe bază de plante nu vă limitează consumul de carne, dar se concentrează pe legume ca fel principal și pe carne ca garnitură.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și