„Pe lângă relațiile din perspectivă diplomatică și culturală pe care le putem dezvolta cred că principalul lucru care ne poate apropia este domeniul economic și schimburile comerciale. Fără schimburi economice care să se materializeze în profit nu există nici relații culturale și nici relații diplomatice. Pe noi ca și municipiu ne interesează cum putem să aducem profesioniști din Belarus să lucreze în Baia Mare dacă există un acord pe partea de muncă între România și Belarus în acest sens.
Astăzi, din perspectivă legală, la nivel general este o autorizare a muncii pe cel mult 6 luni ceea ce generează foarte multe birocrație, respectiv îngreunează și activitatea firmelor care angajează din Belarus sau din alte țări specialiști în România.

Așadar ar trebui ca astfel de acorduri să fie făcute pe cel puțin un an de zile. Din altă perspectivă ne interesează în special specialiști din zona tehnologiei informațiilor și proiectare mașini, construcții civile și instalații.
Din acest punct de vedere Excelența Sa este foarte important pentru a convinge Guvernul României să semneze un acord mult mai larg pentru a permite muncitorilor din Belarus să lucreze în România.

Relația noastră cu Belarusul foarte aplicată s-a desfășurat acum aproximativ 3 ani de zile când am avut la echipa noastră de handbal 4 jucătoare din Belarus. Ne interesează, cel puțin la nivel de oraș și de județ, să generăm o relaționare din perspectivă economică, inclusiv cu Rusia.
Asta deoarece la nivelul acestei regiuni va trebui să dezvoltăm un parteneriat de cooperare economic și politic pe zona de Est.

Având în vedere că noi ne vom înfrăți cu orașul Groznîi, pe o relație personală a mea cu unul dintre liderii locali de acolo, consider că orientarea noastră și spre Belarus este benefică și o înfrățire cu un oraș relevant din Belarus ar fi onorantă.
Revenind la chestiunea economică ne interesează 4 subiecte: lemn, industria textilă, agricultură și mașini agricole. Pentru toate aceste lucruri o să transmitem la Ambasada Belarusului de la București modul în care dorim să facem o misiune economică a Agenției Economice a municipiului Baia Mare în Belarus cu firmele pe care le avem interesate în Baia Mare și în zonă în acest sens pentru ca punctual să putem să ne găsim interlocutorii economici.

I-am mulțumit Excelenței Sale pentru că ne-a onorat cu prezența în Baia Mare, eu fiind unul dintre oamenii care se definește a fi pro-european din perspectivă culturală, în rest, din perspectivă administrativă, economică și politică mă numesc pro-român și susțin relații cu comunități din orice parte a lumii care pot aduce beneficii României, în special cu țările cu care am avut relații comerciale consolidate în ultimii 50 de ani și care, din păcate, au fost ignorate de diplomația și puterea politică a țării noastre în ultimele două decenii”, a spus primarul Cătălin Cherecheș.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet