Trebuie să știți că legea este clară atunci când vine vorba de aceste anvelope! Astfel, potrivit Codului Rutier, în acest moment este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca autoturismele să nu fie dotate cu cauciucuri de iarnă.

Amenzi de până la 2900 de lei pentru șoferii care nu montează cauciurile de iarnă

Vorbim mai exact despre OG 5 2011 sau ”Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011. Practic, orice şofer surprins cu cauciucuri de vară când pe drum este strat de zăpadă sau polei va fi sancţionat drastic. Cine se încumetă să facă acest lucru trebuie să aibă în vedere faptul că amenzile sunt unele cu adevărat serioase. Legal nu există o dată de la care anvelopele de iarnă sunt obligatorii.

Cu toate acestea, cauciucurile trebuie să fie mereu prezente atunci când se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada anului. Nerespectarea ordonanței de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice din Codul Rutier atrage însă contravenție, ce se încadrează în clasa a IV-a de amenzi. Șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare și amenzi între 1305 și 2.900 de lei.

Când ar trebui montate

Mai mult de atât, fapta este una considerată de o gravitate maximă. Legea spune că autoturismele personale şi autovehiculele de transport persoane cu maxim 9 locuri pe scaune trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pentru toate roțile. Autovehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculele de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și