"Rata inflației ar putea atinge un minim record de 1-1,5%, la începutul anului 2014, iar dobânda ROBOR la 3 luni s-ar putea stabiliza în jurul nivelului de 3% în 2014. Reducerile succesive ale dobânzii de politică monetară a BNR ar putea fi urmate de diminuarea rezervelor minime obligatorii la lei, o măsură care va elibera câteva miliarde de lei în piață și va avea un efect puternic de ieftinire a creditelor în moneda națională", arată analistul-șef al BCR, Eugen Sinca.

Nerezidenții au ajuns să dețină un sfert din obligațiunile guvernamentale în lei și ieșirea lor de pe piață, chiar și parțială, poate produce o depreciere a leului în raport cu euro. După 2014 am putea asista la variații ale leului în intervalul 4,3-4,7 șocurile de pe piețele financiare fiind resimțite mai mult pe piața valutară și mai puțin pe piața monetară, explică Sinca.

BCR este prima bancă din România care a luat decizia să acorde credite preponderent în moneda națională, începând din octombrie 2012, asumându-și rolul de formator de piață în ceea ce privește creditarea garantată în lei. Banca a efectuat reduceri succesive de costuri în vederea susținerii creditării în moneda națională, astfel încât să înlesnească opțiunea naturală a clienților pentru contractare a unui credit în moneda în care realizează veniturile, respectiv lei versus euro, explică analișii.

Portofoliul BCR pe segmentul de credite ipotecare și imobiliare standard (exclusiv Prima Casă), acordate în lei, s-a multiplicat de aproximativ 2,5 ori, comparativ cu 15 octombrie 2012.

Banca Comercială Română, membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, cu active de peste 16 miliarde euro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet