Comisia pentru conturi publice a Camerei comunelor va deschide o anchetă și îi va solicita HSBC să furnizeze o serie de informații, informează BBC.

"Dezvăluirile privind HSBC demonstrează încă o dată opacitatea unei industrii mondiale în serviciul unei elite privilegiate", a spus Margaret Hodge, președinta laburistă a comisiei. "Comisia pentru conturi publice va deschide de urgență o anchetă în cadrul căreia îi vom solicita HSBC să furnizeze informații și dacă va fi necesar îi vom ordona acest lucru", a adăugat ea într-o declarație pentru BBC, potrivit Agerpres.

Filiala elvețiană a băncii HSBC se află de luni în centrul unui vast scandal după ce mai multe ziare au dezvăluit că aceasta a ajutat unii clienți, printre care industriași bogați și personalități politice, să ascundă miliarde de dolari pentru a evita plata impozitelor.

Conform cotidianului Le Monde, între 9 noiembrie 2006 și 31 martie 2007, circa 180,6 miliarde de euro au trecut prin conturile HSBC la Geneva, ascunse, între altele, în spatele unor structuri offshore din Panama și Insulele Virgine britanice.

După publicarea acestor dezvăluiri, mai multe voci au cerut în Elveția o anchetă asupra filialei din această țară a băncii, vizată deja de investigații în Belgia și Franța.

În ceea ce o privește, HSBC Elveția a precizat că aceste practici aparțin "trecutului". "Din 2008, HSBC și-a modificat radical strategia", a adăugat filiala, recunoscând unele "neajunsuri" în trecut.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și