Personalul din serviciile de probatiune din judetele: Arad, Brasov, Cluj, Galati, Ilfov, Timis si Vrancea, au declasant greva generala inca de ieri, 18 iulie 2018, iar servicii de probatiune din alte 6 judete (Arges, Bistrita-Nasaud, Iasi, Mures si Teleorman) intentioneaza sa intre in greva generala maine, 20 iulie.

De asemenea, in alte cateva servicii a fost declansata ieri, respectiv astazi, greva de avertisment, cu o durata de 2 ore (in judetele: Bihor, Bacau, Constanta, Gorj si Vaslui).

“Consilierii de probatiune protesteaza astfel fata de nerezolvarea problemelor de natura salariala pe care le-au semnalat in ultimii ani catre conducerea Directiei Nationale de Probatiune (DNP), respectiv a Ministerului Justitiei (MJ) si care s-au acumulat in timp, culminand cu calculul incorect al salariilor tuturor angajatilor din sistemul de probatiune incepand cu luna ianuarie 2018, odata cu intrarea in vigoare a noii Legicadru de salarizare unitara in sistemul bugetar.

La nivel declarativ, responsabilii din DNP si MJ au recunoscut toate problemele semnalate de catre consilierii de probatiune, dar pana in prezent nu au luat masuri pentru solutionarea acestora. Numeroasele incercari ale angajatilor de a obtine rezolvari la aceste probleme pe calea dialogului au esuat si au condus in cele din urma la decizia acestora de a intra in greva”, se arata intr-un comunicat de presa.

Ieri, incepand cu ora 14,00, la sediul Ministerului Justitiei, a avut loc o intalnire de lucru a reprezentantilor consilierilor de probatiune cu cei ai Ministerului Justitiei si ai Directiei Nationale de Probatiunein care au fost solicitate urmatoarele:

Calcularea corecta a salariilor conform formulei de calcul stabilita de Legea cadru de salarizare unitara in sectorul bugetar si confirmata de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale;

Plata efectiva a sumelor de bani rezultate din calcularea incorecta a salariilor, in baza unei formule de calcul eronate, din luna ianuarie 2018pana in prezent;

Elaborarea si emiterea Ordinului Ministrului Justitiei (OMJ) comun si calcularea imediata a salariului avand la baza Valoarea de Referinta Sectoriala (VRS) de 463,5 lei conform adresei emise de ministrul justitiei in luna mai 2018, in vederea emiterii OMJ individuale cu aceasta valoare de referinta;

Plata efectiva a drepturilor salariale in conformitate cu OMJ individuale mentionate la punctul 3;

Aducerea la indeplinire a OMJ 542/05.02.2018 prin plata efectiva a drepturilor salariale restante pentru perioada decembrie 2016 – noiembrie 2017;

Punerea in executare a hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile pronuntate in favoarea consilierilor de probatiune.

Avand in vedere ca aceste revendicari nu au fost solutionate, obtinandu-se doar promisiuni pentru o parte dintre ele, in Serviciul de Probatiune Maramures si in alte servicii de probatiune din tara a fost declansata greva gerala.

Pe perioada grevei, angajatii Serviciului de Probatiune Maramures, vor asigura serviciile esentiale aflate in sarcina institutiei, reprezentand cel putin o treime din activitatea normala, potrivit legislatiei in vigoare. In conformitate cu art. 59 din Legea 123/2006 privind statutul personalului de probatiune, consilierii din cadrul SP Maramures vor asigura in timpul grevei ”participarea serviciului la sedintele de judecata la care a fost citat, intocmirea la termen a referatelor de evaluare pentru inculpati, precum si rezolvarea altor sarcini considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de catre organele judiciare”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet