"În august, sudul și sud-estul țării, precum și partea de nord a Moldovei au fost afectate de secetă și vor mai fi afectate de secetă. În septembrie, zone foarte întinse sunt afectate de secetă extremă și puternică și, din păcate, va urma o lună octombrie de asemenea secetoasă", a spus Sandu.

Potrivit acestuia, vara anului 2016 a fost caracterizată de faptul că, în timp ce în sud se manifesta fenomenul de secetă, în părțile de nord, centru și vest ale țării erau prezent fenomene meteorologice cu vijelii și furtuni violente, cu sute de avertizări.

"Așa va fi și în continuare și, din păcate, și în luna octombrie avem temperaturi mai mari în partea de sud decât mediile multianuale", a continuat președintele ANM.

El a arătat că și cantitățile de precipitații din octombrie vor fi, de asemenea, reduse.

"Cantitățile de precipitații în luna octombrie în aceeași zonă în care deja avem secetă vor fi mai mici decât normele climatologice. Deși săptămâna viitoare, duminică și luni, vor fi cantități de 30-40 de litri pe metru pătrat, nu înseamnă că se va reface rezerva de umiditate", a susținut Sandu.

Oficialul ANM a mai precizat că, în luna noiembrie, temperatura medie va fi în continuare ridicată, dar precipitațiile se vor intensifica.

"Temperatura medie va fi mai mare în partea de sud, pare un pic mai cald decât media climatologică, dar începe să se refacă rezerva de umiditate, pentru că în partea de sud-est cantitățile medii de precipitații sunt mai mari decât normele. Acest lucru înseamnă că precipitațiile din noiembrie vor începe să reducă deficitul de rezervă de umiditate", a mai spus Sandu.

Totodată, potrivit acestuia, în luna decembrie va fi puțin mai cald decât în mod normal, dar nu se poate anticipa în momentul de față când va ploua sau când va ninge.

"În România, fenomenele meteorologice extreme vor fi din ce în ce mai multe. Spun acest lucru de 10 ani, de fiecare dată cu alte argumente. Vreau să arăt încă o dată că schimbările climatice în România nu sunt o glumă, ci reprezintă o chestie extrem de serioasă. (...) Populația trebuie să înțeleagă că fenomenul de adaptare devine o necesitate, pentru că altfel nu se va putea supraviețui", a subliniat președintele ANM.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și