Protecția Consumatorilor a amendat o stație Rompetrol din Iași pentru acuzații de speculă, pe baza faptului că a scumpit de mai multe ori benzina și motorina la pompă, pe parcurs de câteva zile. Rompetrol s-a apărat însă în instanță, spunând că scumpirile la carburanți sunt dictate de alte reguli, scrie Ziarul de Iași.

Inspectorii Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului (CRPC) au constatat că, în intervalul 7-10 martie anul trecut, staţia Rompetrol de pe strada Niciman a majorat zilnic preţul motorinei şi al benzinei, cu câte 20 sau 40 de bani, deşi nu achiziţionase carburant la un preţ mai mare, care să justifice scumpirea, arată sursa citată.

„Majorarea repetată a preţului în cazul stocurilor existente a urmărit să inducă în eroare consumatorii cu privire la evoluţia preţurilor carburanţilor, provocând o creştere artificială a cererii care să motiveze noi creşteri de preţuri. Consumatorii au fost induşi în eroare, operatorul economic utilizând o practică comercială incorectă, respectiv specula, care este definită ca vânzarea cu suprapreţ, respectiv exploatare, de înşelare a cuiva, profitând de anumite împrejurări”, au apreciat inspectorii ANPC.

Luat la întrebări, operatorul staţiei nu a putut prezenta motivul creşterii de preţ. Conform legii, practicile comerciale susceptibile să deformeze comportamentul economic al unui grup vulnerabil de consumatori se sancţionează cu o amendă cuprinsă între 3.000 şi 30.000 de lei.

Judecătorii, de acord că prețurile la pompă sunt dictate de cotațiile internaționale

Procesul-verbal întocmit de inspectorii CRPC a fost contestat de Rompetrol Downstream SRL. Reprezentanţii firmei au apreciat că inspectorii nu cunosc modul în care se formează preţurile în domeniul vânzării de carburanţi, raportându-se eronat la preţul de intrare în staţie a carburantului.

Conform acestora, legea nu impune existenţa unor motive temeinice pentru mărirea preţului. Scumpirea totală, de 80 de bani, fusese totuşi justificată prin evoluţia preţurilor pe plan mondial.

Magistraţii Judecătoriei nu au găsit niciun element care să conducă la declararea nulităţii procesului-verbal întocmit de ANPC. Acesta fusese întocmit respectându-se prevederile legale cu privire la formă şi fond. Dar nu au găsit nici vreo prevedere legală concretă care să fi fost încălcată de Rompetrol.

Magistrații au acceptat argumentul adus de Rompetrol referitor la creşterea cotaţiilor internaţionale, constatând totodată că majorări similare fuseseră aplicate şi de concurenţii de pe piaţa distribuitorilor de combustibil.

Procesul-verbal întocmit de inspectorii CRPC a fost anulat. Sentinţa Judecătoriei poate fi însă modificată de instanţa superioară, dacă CRPC o va contesta cu apel.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și