ANPC a găsit în piețe legume și fructe cu certificate de producător false

Au fost extinse verificările în cadrul programului „Academia Comisarilor”, ca urmare a controalelor efectuate recent în piețele agroalimentare din toată țara, inclusiv la Piața Obor.

„La tarabele pline de legume şi fructe, prezentate ca fiind româneşti, se aflau diverse persoane care prezentau echipelor de control «certificate» prin care atestau calitatea de aşa-zis producător. Comisarii ANPC au pornit prin satele României, pentru a verifica autenticitatea acestor acte şi veridicitatea celor înscrise acolo. Au solicitat, la faţa locului, să viziteze grădinile, câmpurile şi livezile unde sunt produse legumele şi fructele găsite pe tarabe, în pieţe, dar, în majoritatea copleşitoare a cazurilor, nu au avut ce să vadă”, se arată în comunicatul ANPC.

ANPC spune că mulți dintre vânzătorii verificați au recunoscut că achiziționează produsele de la diverse piețe de gros, iar apoi le revând, sau că le cumpără de la producători reali din cu totul alte zone și le comercializează la tarabă, fără a respecta contextul legal al activității.

Unii dintre ei au explicat și cum au intrat în posesia „certificatelor de producător”, cum folosesc mici spaţii cultivate, pentru a putea primi certificatele, dar că achiziţionează din alte părţi cantităţile mult mai mari, în realitate, de legume şi fructe, de pe tarabe.

ANPC susține că verificările vor continua în toată țara și sunt menite să avertizeze autorităţile statului care emit aceste documente asupra fenomenului atât de des întâlnit în ţară, încât producătorii români nu pot avea acces direct la aceste posibilităţi de comercializare.

„Am demarat această acţiune în urmă cu ceva timp, dar nu am reuşit să obţinem materiale, aşa cum au făcut-o mai tinerii noştri colegi. Dacă ar fi să adunăm cantităţile de legume şi de fructe înscrise în certificatele de producător, ce s-au dovedit şi se vor dovedi a fi false, probabil ne vom da seama că produsele româneşti, şi la acest capitol, sunt în pericol. Exemplul celor din Academia Comisarilor este unul ce trebuie implementat la nivelul fiecărui judeţ. Sper să nu rămânem singurii ce constată acest lucru”, a declarat președintele ANPC, Horia Constantinescu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și