Ansamblul folcoric MARA a apărut ca o necesitate de valorificare superioară a tezaurului folclorului maramureşean dar și pentru a asigura cadrul necesar de afirmare a numeroaselor talente din zonă şi din oraş. Instrumentişti şi solişti vocali de mare valoare activau în numeroasele formaţii de cântece şi dansuri din Sighetu Marmaţiei. Din anul 1966, Casa de Cultură a orașului Sighetu Marmaţiei, avea (conform cerinţelor) echipă de dansatori, taraf şi solişti vocali de muzică populară.

Cu sprijinul autorităţilor locale, s-a înfiinţat prima orchestră de muzică populară care-i cuprindea pe cei mai talentaţi instrumentişti de pe raza municipiului.

In anii respectivi se organiza pe plan național un „Festival al formaţiilor de cântece şi dansuri ” şi Festivalul „Ion Luca Caragiale” la care instituţiile de cultură aveau obligaţia să participe. La Casa de cultură s-a realizat (în anul 1966) unicul spectacol de extradă sighetean intitulat „MARA XX” în care erau incluse momente folclorice susţinute de dansatori şi cântăreţi de muzică populară. Deci existau preocupări, exita un nucleu talentat, care putea pune bazele unui ansamblu folcloric. Venirea la Casa de cultură a prof, Gheorghe Petrovai, ca metodist- instructor de dansuri şi director, a constituit un moment important în organizarea activităţii ansamblului care din anul 1968 va purta numele ANSAMBLUL FOLCLORIC MARA.

Formația purtase numele de Ansamblul Maramureșul însă acest nume l-a luat ansamblul profesionist din Baia Mare, așa că sighetenii au luat un nume nou.

Anii de mare performanţă ai Ansamblului MARA sunt legaţi de prezenţa extraodinară a marelui coregraf, Gavril Ghiur, căruia i se datorează marile spectacole premiate în ţară şi peste hotare, având ca principal corepetitor pe marele violonist Gheorghe Covaci Cioată.

Ansamblul înşuşi a devenit o adevărată instituţie, din colectivul acestuia făcând parte tineri talentaţi, din toate categoriile sociale, de diferite profesii: profesori, învăţători, funcţionari, muncitori în întreprinderile sighetene, de o înaltă ţinută artistică şi morală, plini de entuziasm şi mai ales purtaţi de dragostea faţă de folclorul maramureşean, cărora li s-au alătural interpreții Ion si Ștefan Petreuș , Titiana Mihali, Viorel Costin, Gheorghe Covaci Cioată, soții Anuța și Nicolae Tudorovici, Petre Giurgi , Fraţii Benţa, Anuţa Iusco, Anuţa Tite, Fraţii Florea, Pătru Bârlea,maestrul Gheorghe Turda și alți numeroşi artişti de prestigiu. Ansamblul „Mara” a avut audienţă europeană, a câştigat Discul de aur şi Colierul de Argint(în 1976) și a doua oară în 1991, Colierul de Argint la Dijon-Franța, “Premiul European de Folcloristică” acordat de Fundaţia FVS Hamburg-Germania care acordă şi Premiul Herder (la propunerea și suținerea prof. Ioan Vlăduțiu- etnograf, el însuși deținător al premiului„Gottfried von Herder”).

Anii care au trecut, au fost plini de bucuriile aduse de o grupare artistică extraodinară, au fost anii în care Ansamblul MARA a reuşit să-şi câştige un prestigiu de neegalat, acum este un brand ! Toţi cei care au lucrat şi lucrează la Casa de cultură au fost din fericire, oameni care au iubit folclorul, întodeauna având grijă ca ansamblul să fie mereu proaspăt, cu un repertoriu reprezentativ. Dintre aceștia amintim instructorii metodiști: Dragomir Ignat, Gheorghe Pop,director- Ion Ardeleanu-Pruncu, Echim Vancea, Victoriţa Costelnic și Gheorghe Rednic-Ciombu. Membrii ansamblului, dansatori, solişti, instrumenţişti, au fost întodeauna nişte oameni minunaţi, plini de vitalitate şi de optimism molopsitor, prieteni devotaţi, adevăraţi ambasadori ai Maramureşului.

Ansamblul Folcloric MARA a participat la mari festivaluri internaţionale de folclor, la turnee artistice din: Cipru, Elveția, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Iugoslavia, Portugalia, Rusia, Spania, SUA, Turcia, Ucraina, Ungaria etc. Acum activitatea ansamblului este coordonată de solista Ileana Matus, virtuosul violonist Mihai Chiș, Gheoghe Rednic-coregraf și Spiridon Pralea managerul Centrului Cultural.

La ceas de sarbatoare adresăm mai întâi mulţumiri tuturor celor care au făcut sau care fac parte din cel mai prestigios ansamblu din Maramureșul istoric, pentru actul de a păstra şi valorifica „focul viu”al folclorului nostru, cartea de identitate a culturii nationale, să-i felicităm şi să le urăm să rămână spiritual mereu tineri!

La mulţi ani Ansamblului MARA !

Prof.dr. Dorel Todea

Evenimentul va avea loc în zilele de 17 și 18 noiembrie 2016 la Palatul Cultural din Sighetu Marmației:

17 noiembrie 2016, ora 14,00,

Simpozion și întâlnire festivă:

Valorificarea scenică a folclorului maramureșean- contribuția Ansamblului MARA la păstrarea și transmiterea valorilor artistice din creația populară prin cântec, dans și costum popular.

Înmânarea diplomelor de recunoștință din Partea Consiliului local și al Primăriei Sighetu Marmației, membrilor Ansamblului Mara care au participat la câștigarea Discului de aur și Colierului de argint de la Dijon – Franța și celor care au pus bazele ansamblului folcloric al Casei de Cultură Sighetu Marmației.

18 noiembrie 2016

Ora 17,00, Sala de spectacole de la Palatul Cultural Sighetu Marmației

SPECTACOL DE GALĂ - Spectacolul generațiilor: dansuri și cântece populare.

Ora 20,00, Complexul CURTEA VECHE

-Înmânarea diplomelor pentru dansatorii și soliștii din generațiile de după anul 1989

-Dineu oferit membrilor Ansamblului MARA.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet