Casa de cultură avea (conform cerinţelor) echipă de dansatori, taraf şi solişti vocali. La nivel de oraş s-a reuşit o performanţă neegalată: sub conducerea avocatului Pereni, cu sprijinul autorităţilor locale, s-a înfiinţat prima orchestră de muzică populară care-i cuprindea pe cei mai talentaţi instrumentişti de pe raza municipiului. In anii respectivi se organiza un „Festival al formaţiilor de cântece şi dansuri” şi Festivalul „Ion Luca Caragiale” la care instituţiile de cultură aveau obligaţia să participe. La Casa de cultură s-a realizat (sub direcţia lui Adi Rubl) unicul spectacol de extradă sighetean intitulat „MARA XX” în care erau incluse momente folclorice susţinute de dansatori şi cântăreţi de muzică populară. Deci existau preocupări, exita un nucleu entuziasmat şi talentat, care putea pune bazele unui Ansamblu Folcloric.

Venirea la Casa de cultură a prof, Gheorghe Petrovai, ca metodist- instructor de dansuri şi director, a constituit un moment important în organizarea activităţii ansamblului. Modest, dar consecvent, bun cunoscător al dansului popular, prof. Gheorghe Petrovai a avut un rol important de a lungul anilor în descoperirea şi şlefuirea talentelor locale. Membri ansamblului au fost tineri sigheteni de diferite profesii: profesori, învăţători, funcţionari, muncitori în întreprinderile sighetene. Gheorghe Petrovai a fost urmat de de Dragomir Ignat, Gheorghe Pop, Ion Ardeleanu-Pruncu, Echim Vancea, Victoriţa Costelnic, Gheorghe Rednic. Unii dintre ei au fost şi talentaţi dansatori

Anii de mare performanţă ai Ansamblului MARA sunt legaţi de prezenţa extraodinară a celui mai mare coregraf din judeţ, Gavril Ghiur, căruia i se datorează marile spectacole premiate în ţară şi peste hotare. Să nu uităm că principalul corepetitor a fost marele violonist Gheorghe Covaci Cioată.

Ansamblul înşuşi a devenit o adevărată instituţie, din colectivul acestuia făcând parte tineri talentaţi, din toate categoriile sociale, de o înaltă ţinută artistică şi morală, plini de entuziasm şi mai ales purtaţi de dragostea faţă de folclorul maramureşean, cărora li s-au alătural soliştii: Ion și Ștefan Petreuș, Gheorghe Turda, Viorel Costin, Titiana Mihali, Petre Giurgi, frații Ion și Gheorghe Florea, soții Anuta și Nicolae Tudorovici, Anuţa Tite, Anuţa Iusco, Pătru Bârlea, Fraţii Benţa, Nutu Leordean, Ileana Matus şi alţi, numeroşi artişti de prestigiu.

Ansamblul „MARA” a cucerit discul de aur și colierul de argint în anul 1976 și apoi colierul de argint în anul 1991, de la Dijon-Franța, acestea fiind unele din cele mai valoaroase trofee internaționale câștigate de acest valoros ansamblu. Ca o recunoaștere a bogatei activități internaționale Ansamblul MARA a primit în anul 1980 “Premiul European de folcloristică” acordat de Fundaţia FVS Hamburg (fundație care acordă și celebrul premiul HERDER) pentru „promovarea și susținerea valorilor creației populare”. La toate acestea se adaugă alte premii, participări şi turnee în România sau în străinătate. Ansamblul Folcloric MARA participat la mari festivaluri internaţionale de folclor, la turnee artistice din: Elveția, Franţa, Germania,Cehia, Grecia, Italia, Iugoslavia, Portugalia, Rusia, Spania, SUA, Turcia, Ucraina, Ungaria etc.

Toţi cei care au lucrat şi lucrează la Casa de cultură – acum Centrul Cultural, au fost din fericire, oameni care au iubit folclorul, întodeauna având grijă ca ansamblul să fie mereu proaspăt, cu un repertoriu reprezentativ.

De câțiva ani, Ansamblul Folcloric MARA a început să-și sărbătorească anul nașterii și evenimentele importante care i-au marcat activitatea. Spectacolele prezentate în asemenea ocazii au devenit adevărate sărbători ale cântecului și dansului popular, adunându-i la un loc pe cei care au contribuit la notorietatea ansamblului, a noilor generații, a marilor interpreți ai cântecului maramureșean precum și a tinerilor care bat la poarta afirmării.

Dansatorii, soliștii vocali, instrumentiștii, cei care conduc acum activitatea ansamblului devenit celebru, au marea răspundre de a duce mai departea faima cucerită de Ansamblul MARA, de a găsi talente, dar mai ales tinerii care iubesc cu adevărat cântecul şi dansul maramureşean (Gheorghe Rednic- coregraf, Mihai Chiș- corepetitor, conducere muzicală, Ileana Matus- corodonator artistic,Ileana Tand- contabil, Ioan Dorel Todea – manager).

Când ai norocul să fi trăit evenimentele din interiorul lor, când poţi să depeni amintiri unice, poţi afirma că Ansamblul „MARA” a însemnat mult în viaţa culturală a oraşului, dar mai ales că membrii lui, dansatori, solişti, instrumenţişti, au fost întodeauna nişte oameni minunaţi, plini de vitalitate şi de optimism molopsitor, prieteni devotaţi, adevăraţi ambasadori ai Maramureşului.

Le adresăm mulţumiri tuturor celor care au făcut sau care fac parte din cel mai prestigios ansamblu din Maramuresul istoric, pentru actul de a păstra şi valorifica „focul viu”al folclorului nostru, cartea de identitate a culturii naționale, îi felicităm şi să le urăm să rămână spiritual mereu tineri!

La mulţi ani Ansamblului MARA !

Dragi prieteni, vă invit să evocăm împreună cele mai frumoase momente ale Ansamblului folcloric „MARA”!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet