CNA a analizat, în şedinţa de marţi, emisiunea "X Factor" difuzată pe 24 noiembrie. În urma difuzării acesteia, CNA a primit un număr de 700 de reclamaţii.

Potrivit Asociaţiei Accept, în respectiva emisiune, "Cătălin Ştefan Ion, cunoscut sub numele de Cheloo, în calitate de membru al juriului, a discreditat în mod public pe unul din concurenţi, din motive ce ţineau de orientarea sexuală a acestuia".

"După reprezentaţia concurentului gay, Cheloo i s-a adresat acestuia într-o notă vădit discriminatorie, menită a-l intimida şi a-l discredita public, afirmând că, cităm: «(...) Ai cântat. Eu dispreţuiesc tot ceea ce eşti, ceea ce reprezinţi şi ţara asta te va trimite acasă, cu siguranţă»".

În şedinţa CNA de marţi, Mirela Bomboe, reprezentantul televiziunii Antena 1, a declarat că emisiunea "X Factor" este una în direct, iar Cheloo şi-a exprimat o opinie, care însă nu a fost împărtăşită de ceilalţi membri ai juriului concursului.

"Nu a existat nicio instigare la ură, la violenţă, iar concurentul nu a fost afectat în vreun fel. Poziţia lui în concurs nu a fost afectată în niciun fel", a mai spus Mirela Bomboe.

În schimb, Cristina Trepcea, membru al CNA, a spus că, potrivit formatului "X Factor", ce trei juraţi ai concursului reprezintă postul.

"Din construcţia emisiunii, cei trei reprezintă postul şi postul nu s-a sesizat în acest caz (...) Este un subiect atât de delicat. În astfel de situaţii în ţările calde curg scuzele postului (...). Nu am văzut aşa ceva, nu am văzut nicio poziţionare a postului (...) Suntem într-un moment în care în alte părţi lucrurile astea au fost rezolvate de o manieră extrem de elegantă şi cu faţa la drepturile omului", a spus Cristina Trepcea.

Totodată, Valentin Jucan, un alt membru al CNA, a spus că producătorii şi regizorii acestui show ştiau foarte bine că prezenţa acestui concurent va produce "o oarecare rumoare". "Se bazau pe evoluţia acestui personaj şi au dorit să aducă o anumită picanterie. Este vina radiodifuzorului că a creat acest moment (...) Acestea sunt nişte show-uri în care prostul gust este prezentat de cât mai multe ori cu putinţă ca să se facă rating", a spus Valentin Jucan.

În schimb, Mirela Bomboe a spus că respectivul concurent nu a fost discriminat în niciun fel şi nu i-a fost îngrădită în niciun fel prezenţa în emisiune.

Valentin Jucan a spus că, din punctul său de vedere, ca absolvent de arte, Cheloo "nu este deloc un artist, ci şi-a ratat cariera în muzică". "Nu face deloc cinste adevăraţilor artişti din România (...) Acest individ nu ar fi putut să cânte o gamă de la do la si", a spus Jucan.

În schimb, Narcisa Iorga a spus că "membrii juriului şi modul în care au fost aleşi ţine de politica editorială a postului".

Pe de altă parte, Radu Călin Cristea, membru al CNA, a spus că nu este de acord cu afirmaţiile cu caracter homofob exprimate public de către un formator de opinie, respectiv Cătălin Ştefan Ion, însă el a exprimat un punct de vedere. "Este adevărat că lucrurile s-au aplanat destul de repede datorită intervenţiei celorlaţi membri ai juriului", a spus Radu Călin Cristea.

La propunerea Cristinei Trepcea, CNA a decis să aplice o amendă de 10.000 de lei în cazul emisiunii "X Factor" din 24 noiembrie.

Sancţiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 40, alineatul 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă", şi a articlului 47, alineatul 2 din Cod - "Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie".

"Pentru" aplicarea acestei sancţiuni au votat Cristina Trepcea, Lorand Turos, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea, în timp ce "împotrivă" au votat Valentin Jucan, Narcisa Iorga şi Monica Gubernat.

În schimb, Narcisa Iorga a propus amendarea Antenei 1 cu 80.000 de lei, având în vedere că această televiziune a primit în ultimul an de la CNA 10 amenzi şi 10 somaţii publice pentru încălcări ale legislaţiei audiovizualului şi având în vedere că "X Factor" este o emisiune cu o audienţă foarte mare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și