Sute de afaceri au fost închise, în ultima lună, de inspectorii Direcției Generale de Antifraudă Fiscală (DGAF), chiar și pentru câțiva lei în plus sau în minus din casa de marcat și care nu au putut fi justificați.

Chiar dacă aceste firme consideră că Fiscul a făcut, în cazul lor, un abuz, de fapt, nici aceste afaceri nu au respectat în totalitate legea, încălcând-o, ce-i drept, cu sume foarte mici. Ceea ce acuză micii întreprinzători care s-au trezit cu punctele de lucru închise pentru 30 de zile este pedeapsa disproporționat de mare pentru o încălcare nesemnificativă a legii.

Vă prezentăm, însă, un caz halucinant în care un magazin a fost închis deși respecta în totalitate legea și, mai mult decât atât, inspectorii DGAF veniți în control au recunoscut acest lucru.

Cazul a fost descris de avocatul specializat pe probleme de fiscalitate Gabriel Biriș, partener fondator al firmei de avocatură Biriș Goran, pe pagina sa de Facebook.

„Doi inspectori se duc în control la un magazin de haine al unei amice și găsesc 3 vânzări cu cardul (!!!) pentru care nu erau bonurile fiscale. Mă sună amica disperată că ce face, că inspectorii îi inchid magazinul.
La vânzări cu cardul??? Îi spun să cheme IT-stul, sigur e o eroare pe undeva… Au găsit imediat problema: vânzările erau de fapt ultimele din ziua anterioară, au găsit și bonurile, în ordinea și valoarea (total 195 lei) în care apăreau încasările pe POS a doua zi. Deci, era o întârziere de raportare de la bancă.
Inspectorii s-au uitat, au înțeles, i-au dat dreptate amicei mele, dar au zis că trebuie să sune pe șefu’…
Șefu le zice “lasă bă, emiteți procesu’ verbal (amendă + suspendare 1 lună), să ne conteste dacă nu îi convine”.
Evident, inspectorii au emis procesul verbal, deși văzuseră clar situația, dar ce puteau “săracii” oameni să facă, dacă șefu’ așa le-a zis…”

Avocatul Gabriel Biriș sugerează că, în cazul acestui magazin de haine, este vorba de abuz în serviciu al inspectorilor de la Antifrauda Fiscală. „Om vedea ce zic și instanțele”, adaugă avocatul citat.

Așadar, angajații magazinului au respectat în totalitate normele în vigoare, au eliberat bon fiscal, însă au fost pedepsiți cu amendă și cu suspendarea activității din cauză că, la plata cu cardul, banca a întârziat să raporteze tranzacțiile efectuate. Practic, comerciantul a fost amendat pentru că a acceptat plata cu cardul.

Mai mult, suspendarea activității exact în perioada sărbătorilor pascale, când, de regulă, vânzările sunt în creștere, echivalează cu o pierdere mai mare decât ar fi suferit-o într-o altă perioadă a anului. Instanța va decide dacă îi va da dreptate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet