Astfel, aleșii se gândesc să lansesze în viitoarea sesiune parlamentară un program social menit să îi ajute pe acei tineri cu vârsta de până în 35 de ani să aibă propria lor locuință, dacă nu cumpărată, măcar închiriată.

Concret, pentru tinerii care nu își pot permite financiar să își cumpere casă, chiar și prin programul ”Prima Casă”, parlamenatarii vor să lanseze un program asemănător cu acesta: ”Prima Chirie”.

Bani de la stat pentru chirie
Statul va acorda o subvenție de 35-40 la sută din valoarea chriei, iar restul sumei va fi suportată de către chiraș. Se va face un contract ferm între chiraș, proprietar și Agenția Națională pentru Locuințe, iar banii vor fi virați direct beneficiarului, dintr-un cont special creat pentru acest lucru.

Această subvenție se va acorda pe o perioadă de 5 ani. Sunt prevăzute și sancțiuni, pentru cazurile în care chiriașul nu plătește partea sa sau minte în legătură cu valoare chiriei.

Dacă se constată că a mințit în legătură cu valoarea chiriei, acesta pierde subvenția și va avea dosar penal. La fel și proprietarul locuinței. Atunci când, cu rea credință, chiriașul nu dă partea sa de bani, pierde subvenția și dreptul de a mai sta în locuința respectivă. Totodată, va fi înscris în baza de date a Agenției ca rău platnic.

”Un studiu recent arată că peste 40 la sută dintre tinerii de până în 35 de ani stau împreună cu părinții în speranța de a pune bani deoparte pentru a-și lua o casă a lor. Acest lucru e în dezavantajul acestora, întrucât intervine un sindrom de frustrare. Așa cum se dau subvenții pentru tot felul de lucruri, cred că în primul rând ar trebui să-i ajută pe tineri să aibă un loc al lor. În cei 5 ani, tinerii vor putea pune deoparte niște bani și își vor lua casa lor. Mai mult, dispare evaziunea fiscală, căci, pentru a primi banii, se va face un contract, între stat, proprietar și chiriaș”, spun, pentru Libertatea, parlamenatarii care lucrează la lege.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și