Este pe scurt povestea tantei Maria, o bătrânică din Rona de Sus care are nevoie de ajutorul semenilor pentru a putea ajunge într-un loc unde să fie îngrijită 24 de ore din 24. Cazul bătrânei a ajuns în atenția opiniei publice după ce pe rețelele de socializare a apărut un video făcut cu aceasta de către un localnic din zonă, care a și făcut traducerea din ucraineană în română a dialogului purtat cu aceasta.

Bătrâna, cu lacrimi în ochi, spune că a fost abandonată de toți, “ca și cum ar fi căzut din cer”, cerând la final să i se aducă niște bomboane mentolate. Condițiile în care locuiește sunt greu de conceput în secolul în care ne aflăm, condiții total nepotrivite pentru un om care a ajuns 82 de primăveri. La casa bătrânei nu se poate ajunge decât cu mașină 4×4, accesul fiind extrem de dificil. Situația este cunoscută la nivel de primărie Rona de Sus, care a făcut anchetă socială. Primăria, spune primarul Ioan Romaniuc, a ajutat-o pe bătrână cum a putut, dar situația este cum este și pentru a putea o duce undeva în siguranță este nevoie de acordul rudelor.

“Bătrâna nu vede, stă într-o cămăruță întunecată, pereții negri de la lumânările aprinse, ca să fie sursă de lumină… Noi, în 3 noiembrie, când am mers la dânsa am găsit-o singură, închisă în casă de vecină, ca să nu părăsească încăperea, fiind oarbă există riscul să nu se mai poată întoarce. Dormea pe un pat putred, de fapt scânduri îmbinate în urină. Femeia își face nevoile pe ea. Mai vine o vecină pe la dânsa, am înțeles că zilnic, dar după video-ul văzut, mă îndoiesc. Am înțeles că are teren mult, ca proprietate personală, există ceva nepot căruia i s-a predat, dar noi nu reușim nicicum să dăm de el. În concluzie, bătrâna trebuie îngrijită 24 din 24. Începe sezonul rece, nu cred că trebuie să vă spun ce înseamnă asta pentru o bătrână de 82 de ani, singură, nevăzătoare”, spune Opriș Ionica-Viorica, președintele Asociației “Suntem vocea lor”.

“Noi cunoaștem foarte bine situația, am fost la ea ori de câte ori am putut, am făcut ancheta socială, dar are aparținători care ar trebui să se ocupe de ea. Am anunțat poliția, am fost acolo, are un frate care cunoaște foarte bine situația. Dacă a cerut bani de mâncare, i-am dat, dar de aici încolo eu nu am de unde să știu ce face cu banii. Nu știm nici cine încasează ajutorul social, nu are acte, le-ar fi pierdut. E nevăzătoare și asta e mare problemă. Vine iarna, cineva trebuie să se ocupe 24 de ore din 24. Mai avem un caz, tot așa excepțional, un bătrân abandonat de copii. Îi ajutăm cum putem, dar nu putem face nimic fără acordul aparținătorilor. E trist, dar sunt mulți bătrâni lăsați să moară, că averea îi interesează pe copii”, a declarat, pentru “Axanews.ro, primarul din Rona de Sus, Ioan Romaniuc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și