Cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutorul de minimis este de 1.180 lei pe exploatație, pentru exploatațiile cuprinse între 0,30 și 5 hectare, inclusiv, și de 845 de lei pe exploatație, pentru exploatațiile cuprinse între 5,1 hectare și 20 de hectare, inclusiv, precizează APIA.

Ajutorul specific compensatoriu se acordă beneficiarilor care îndeplinesc condițiile de eligibilitate în anul de cerere 2013 din Hotărârea Guvernului nr. 759/ 2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru îmbunătățirea calității produselor agricole în sectorul agricol, pentru exploatațiile cuprinse între 0,30 și 5 hectare inclusiv și 5,1 și 20 hectare inclusiv, potrivit unui comunicat APIA, remis AGERPRES.

PUBLICITATEBeneficiarii schemei de minimis sunt întreprinderile care dețin exploatații vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică, aflate sub contract cu un organism de inspecție și certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene/ aprobat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, respectiv producătorii agricoli persoane fizice, persoane juridice și/ sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale ori întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/ 2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale.

APIA precizează că sunt considerate ca fiind ajutor necuvenit sumele încasate prin înscrierea sau atestarea de către beneficiari a unor date ori situații nereale pe documentele aferente ajutorului.

În cazul în care beneficiarii nu se mențin în sistemul de agricultură ecologică, aceștia vor trebui să restituie sumele încasate.

România are un potențial imens în agricultura ecologică, cu o suprafață de 300.000 de hectare de tern arabil certificat ecologic pentru producție și alte 500.000 de pajiști și un număr de 15.000 de operatori înregistrați în sistem la finele anului 2013. România exportă 80% din producție, în special materie primă și foarte puține produse procesate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și