Un sondaj derulat de Reuters în rândul a 12 analiști arată că majoritatea estimează că economia Elveției a înregistrat o contracție de 0,1% în al doilea trimestru. Dacă autoritățile nu vor revizui cifrele pe primul trimestru, referitoare la o scădere de 0,2%, aceasta ar fi prima recesiune înregistrată de Elveția după 2009. Cu toate acestea, economiștii sunt de părere că recesiunea va fi una de scurtă durată în condițiile în care efectele deciziei Băncii Naționale a Elveției de a renunța la cursul minim de schimb 1,20 franci pentru un euro au fost mai puține severe decât se estima.

"Începem să vedem că aprecierea francului are un efect asupra economiei Elveției, dar la finele lunii ianuarie credem că rezultatele vor fi mult mai devastatoare", a declarat Jan-Egbert Sturm, director la centrul de reflecție KOF Swiss Economic Institute.

Imediat după ce Banca Națională a Elveției a decis să renunțe la cursul minim de schimb, care a fost introdus în luna septembrie 2011 pentru a proteja economia bazată pe exporturi a Elveției, francul s-a apreciat până la 0,85 franci pentru un euro, însă între timp cursul de schimb și-a revenit și în prezent un euro valorează 1,08 franci.

După eliminarea cursului minim de schimb, companiile elvețiene au fost nevoite să facă restructurări, să înghețe și chiar să reducă salariile, să reducă prețurile și să accepte marje mai mici pentru a face față pagubelor provocate de aprecierea francului. În plus, un franc mai puternic i-a descurajat pe turiști să viziteze Elveția, iar magazinele de la graniță au pierdut clienți care s-au îndreptat spre magazinele din țările vecine în căutarea unor produse mai iefine.

Cu toate acestea, economia internă, susținută de o piață imobiliară în creștere și dobânzi negative a reușit să preia locul ocupat de o industrie afectată de evoluțiile negative ale cursului de schimb. Puterea de cumpărare a crescut pe măsură ce prețurile de consum au înregistrat cea mai mare scădere de după 1959, iar salariile au crescut în al doilea trimestru.

Economiștii susțin că deocamdată este prea devreme să spună ce impact ar putea avea o încetinire a Chinei asupra Elveției, însă o depreciere a francului, cumulată cu o îmbunătățire a prognozelor cu privire la cererea din zona euro, au făcut ca multe prognoze pentru ansamblul anului 2015 să fie pozitive.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și