Chiar daca a devenit optionala incepand din acest semestru, religia isi pastreaza statutul de disciplina scolara, parte a trunchiului comun din planurile cadrul ale invatamantului preuniversitar. Astfel, unitatile scolare urmeaza sa asigure elevilor apartinand cultelor religioase recunoscute de statul roman, 18 la numar, dreptul de a participa la orele de religie, conform confesiunii si credintei proprii.

La nivelul judetului Maramures au fost depuse, pana in aceasta dimineata 41.000 de cereri. Situatia este una mult mai buna decat media pe tara, unde mai putin de o treime dintre elevi au completat aceste solicitari.

“Disciplina Religie devine optionala pentru elevi inca din semestrul al doilea al anului scolar curent. Parintii pot depune cerere prin care sa isi inscrie elevii la ora de religie pana pe 6 martie, pentru anul scolar in curs. Cei care nu depun aceasta cerere nu vor face disciplina Religie in semestrul al doilea. In momentul de fata, in invatamantul primar, gimnazial, liceal si profesional din Maramures avem inscrisi un numar total de elevi de 61.215. Pana in aceasta dimineata, la ora 9.00, s-au inscris pentru ora de Religie 41.655 de elevi din toate ciclurile de invatamant”, a declarat Vasile Ban, inspector scolar general adjunct.

Nici pana la aceasta ora nu s-a rezolvat insa problema elevilor care nu depun aceste cereri si care, in ora de Religie, vor fi liberi. Potrivit regulamentului scolar, ei nu au voie sa paraseasca institutiile de invatamant, lucru care ii obliga pe cei din conducerea scolilor sa le ofere o alternativa, o sala de clasa goala sau un loc unde ei sa poata sta in timpul acestei ore.

“Este o situatie destul de complicata din cauza faptului ca elevii care nu au depus aceste cereri nu vo participa la ore. Solutia ministrului Campeanu, de a schimba intreg orarul si de a pune religia prima si ultima ora, este foarte complicata. Speram ca si aici sa se gaseasca, pana la urma, solutii care sa nu dauneze procesului instructiv-educativ”, a adaugat Vasile Ban.

La nivelul intregii tari, pana in data de 4 martie, au fost depuse aproximativ 1.200.000 de solicitari dintr-un total de aproape 4.000.000 de elevi.

Citește și

Comentarii