Camioanele, înregistrate în Republica Moldova, sunt blocate de aproape șapte zile la intrarea în Ucraina. Dacă situația nu se va schimba, șoferii sunt gata să abandoneze TIR-urile și să plece acasă, potrivit Zerkalo nedeli. Companiile de transport susțin că nu au știut de această interdicție a Kievului, conform aceleiași publicații.

Deși Kievul a emis interdicția în data de 10 ianuarie, autoritățile de la Chișinău au aflat despre aceasta cu câteva zile în urmă, potrivit postului moldovean de televiziune Publica.

Chișinăul spune că prin aceste acțiuni Ucraina încalcă prevederile Convenției TIR (Convenția vamală referitoare la transportul internațional al mărfurilor).

„Prin prisma Convenției TIR, autoritățile ucrainene nu au dreptul de a interzice tranzitul de mărfuri pe teritoriul țării lor, ori însăși noțiunea de tranzit este garantată de această convenție la care este parte atât Republica Moldova, cât și Ucraina”, a declarat Sergiu Bucătaru, ministrul moldovean adjunct al transporturilor pentru același post de televiziune.

Citește și

loading...