"Am înregistrat aproximativ 630.000 de treceri ilegale de frontiere până la sfârșitul lunii septembrie", a indicat Leggeri, vorbind despre "criza migratorie fără precedent în Europa după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial", în acest interviu apărut luni în cotidienele Dernieres nouvelles d`Alsace și Alsace din estul Franței.

O dată cu apropierea sesiunii Consiliului Europei din 15-16 octombrie, el pledează astfel pentru cooperare europeană, pentru că "statele membre trebuie să înțeleagă că, în loc să desfășoare sute de polițiști la frontierele lor naționale, ar fi mai util să-i trimită la frontiera exterioară. Adevărata frontieră a Franței este la Ventimiglia, dar și în Lampedusa, la Lesbos, la Melilla..."

"Dacă fiecare stat gestionează criza în colțul său, fără să se coordoneze cu vecinii, fluxurile de migranți nu vor înceta să treacă dintr-o țară în alta, în detrimentul tuturor", a avertizat șeful Frontex.

Exprimându-și satisfacția pentru dublarea efectivelor Frontex prevăzută în Grecia, care în prezent are un efectiv sub o sută de persoane, el afirmă că,"dacă aveam o mie sau două mii de grăniceri europeni pentru a ajuta autoritățile grecești, faptul ar fi avut un efect spectaculos asupra crizei la această frontieră".

În timp ce europenii discută despre înființarea unor centre de triere în Grecia și Italia pentru a primi migranții la sosirea lor în Europa și pentru a evalua dacă au sau nu dreptul la azil, Leggeri subliniază că, "în medie, doar 39% din deciziile de extrădare sunt executate efectiv", în special din cauza refuzului țărilor de origine de a-și reprimi propriii cetățeni.

"Să fim realiști: dacă vrem să putem retrimite migranții aflați în neregulă spre țările lor de origine, trebuie locuri de cazare, în special în hotspot-uri", afirmă el.

În timp ce Frontex a închiriat 39 de avioane anul trecut pentru a retrimite migranți acasă, Leggeri estimează un obiectiv mai ambițios pentru 2015: "Va trebui să atingem numărul de 60 de avioane pentru a-i returna pe migranții ilegali până la sfârșitul anului".

Întrebat despre înființarea unui corp european de grăniceri, așa cum invocase președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, șeful Frontex avertizează că un astfel de corp "nu poate fi constituit pe termen mediu și obiectivul este de a fi eficient rapid".

"Trebuie să se meargă spre o gestionare mai integrată a frontierelor, o rețea europeană de supraveghere după modelul Frontex. Și să se ia în calcul o capacitate de acțiune autonomă în unele cazuri: de exemplu, ca Frontex să poată interveni într-o criză, fără să aștepte ca statul vizat să i-o ceară", a spus el.

"Presiunea migratorie este o provocare de durată lungă", chiar dacă "va trebui, până într-un an, să reușim să controlăm afluxul brutal, fără precedent, căruia îi facem față", a avertizat Leggeri, adăugând că nu vede posibilă "o soluție pe termen scurt în Siria și în Cornul Africii".

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și